Svet 1

20.08.2024.

10:48

Nordijske zemlje se pobunile protiv komšija; Švedske bande terorišu po Severu

Danska želi da stavi tačku na divljanje bandi koje dolaze iz Švedske. Ova zemlja je zabrinuta zbog sve više ubica koje dolaze iz njenog zapadnog susedstva.

Izvor: Klix.ba

Nordijske zemlje se pobunile protiv komšija; Švedske bande terorišu po Severu
Shutterstock/Mikael Jansson

Podeli:

Ove godine u Danskoj je 10 osoba sa švedskim državljanstvom optuženo za pokušaj ubistva ili posedovanje oružja, od kojih su više od polovine bili maloletnici.

Norveška i Finska takođe imaju problema sa švedskim bandama.

"Kriminalne grupe u Danskoj su regrutovale švedsku decu vojnike, pa im kažem da čine zločine", rekao je danski ministar pravde Peter Humelgord.

Svoje reči potkrepio je najnovijom statistikom.

Od aprila u Danskoj se dogodilo 25 incidenata u kojima su učestvovali državljani Švedske. Samo u avgustu bilo je pet slučajeva u kojima je danska policija optužila švedske tinejdžere za teške zločine, uključujući pokušaj ubistva i izazivanje eksplozije.

Švedska je već nekoliko decenija imala jednu od najliberalnijih imigracionih politika na Zapadu, a poslednjih godina ju je značajno pooštrila nakon porasta kriminala koji se uglavnom pripisuje lošoj integraciji imigranata. Švedska trenutno ima najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Evropskoj uniji.

Prošle godine je 55 ljudi ubijeno vatrenim oružjem u 363 odvojena incidenta u zemlji od samo 10 miliona ljudi.

Poređenja radi, bilo je samo šest smrtonosnih pucnjava u tri druge nordijske zemlje. Švedske bande su u nekim slučajevima pomogle problematičnim tinejdžerima od 14 godina da pobegnu iz domova za mlade i počine zločine u rasponu od naručenih ubistava, pljački, špijunaže i vandalizma u zamenu za novu odeću, novac i drogu, kaže danska policija.

Kriminalci "zavode" tinejdžere preko društvenih mreža, najčešće Telegrama. Tinejdžeri se regrutuju jer su često zaštićeni od krivičnog gonjenja i suočavaju se sa manjim kaznama ako budu uhvaćeni.

Norveška se takođe bavi problemom švedskih bandi. Oni su saopštili da švedske kriminalne mreže sada deluju u svim delovima zemlje. Prisustvo bandi je postalo vidljivije, privučeno višim cenama droge koju tamo prodaju i manjom konkurencijom, saopštila je policija.

"Realnost je sada da ne samo Danska, već i veliki deo nordijskih zemalja oseća posledice dugoročne neuspešne imigracione i pravne politike Švedske", rekao je Humelgord.

Skandinavske zemlje će stoga pojačati kontrolu granica. Otvorene granice EU su kriminalcima olakšale kretanje kroz nordijski region.

Danska je već ovog leta pooštrila nadzor na granici sa Švedskom i počela aktivnije da prati putnike koji vozom stižu iz Švedske. Pored toga, danska policija je zatražila alat za prepoznavanje lica.

U Stokholmu je osnovan centar koji okuplja policajce iz Finske, Norveške i Danske.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: