Svet 4

20.08.2024.

9:01

Bajden se popeo na binu, pa zaplakao VIDEO

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden osvrnuo se na rezultate svog rada u emotivnom obraćanju na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

Izvor: Avaz.ba

Bajden se popeo na binu, pa zaplakao VIDEO
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Podeli:

U trenucima kada se popeo na binu usledili su aplauzi, zbog kojih aktuelni predsednik SAD nije mogao da se suzdrži i rasplakao se pred govor, a tešila ga je ćerka Ešli.

"Ameriko, volim te," počeo je i nastavio: "Momci, da vas pitam. Da li ste spremni da glasate za slobodu? Da li ste spremni da glasate za demokratiju i za Ameriku? Da vas pitam, da li ste spremni da izaberete Kamalu Haris i Tima Valza? ",počeo je svoj govor Bajden, nakon čega se osvrnuo na svoj dolazak na vlast:

"Pre skoro četiri godine, na stepeništu Kapitola, podigao sam desnu ruku i zakleo se vama i Bogom da ću čuvati, štititi i braniti Ustav i verno obavljati dužnosti predsednika Sjedinjenih Država. Preda mnom je bio grad. Iza mene je Kapitol koji je, samo dve nedelje ranije, preplavila nasilna rulja.

Tada sam od srca znao da sada u Americi nema mesta političkom nasilju. Američki predsednik je proučavao kako je tada pobedila demokratija.

Ipak, kako sam tada verovao, sada verujem da je napredak moguć. Pravda je dostižna, a naši najbolji dani nisu iza nas. Oni su ispred nas. Sada je leto. Zima je prošla.

Sa zahvalnim srcem stojim pred vama ove avgustovske noći i objavljujem da je demokratija prevladala. Demokratija je uspela, a sada se mora sačuvati," rekao je Bajden.

Deo svog govora posvetio je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

"Donald Tramp Ameriku naziva propalom nacijom. Kada govori o tome da je Amerika propala kao nacija, kaže da smo izgubili. On je gubitnik," naglasio je Bajden.

Tokom svog govora pažnju je posvetio i Bliskom istoku.

"Pre nekoliko dana sam izneo predlog koji nas je približio primirju nego ikada. Radimo danonoćno, moj državni sekretar i ja, da sprečimo širi rat. Ovaj rat treba da se završi. Demonstranti koji protestuju za Palestinu imaju pravo. Mnogo nevinih ljudi gine na obe strane,"  zaključio je on.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: