Svet 0

20.08.2024.

8:26

FBI: Iran stoji iza pokušaja hakovanja kampanja Trampa i Bajden-Haris

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je zaključila da iranska vlada stoji iza hakovanja i curenja podataka usmerenih na predsedničku kampanju republikanskog kandidata Donalda Trampa i kampanju američkog predsednika Džozefa Bajdena i Kamale Haris.

Izvor: Tanjug

FBI: Iran stoji iza pokušaja hakovanja kampanja Trampa i Bajden-Haris
Nick Rostov / Shutterstock.com

Podeli:

Ovo su saopštili FBI i druge američke obaveštajne agencije. 

FBI je obavestio Trampa o svojim preliminarnim nalazima, nakon što su pojedini mediji objavili da su primili dokumente za koje se veruje da potiču sa naloga koji pripada visokom zvaničniku Trampove kampanje, a iz štaba Kamale Haris saopšteno je da su hakeri bili neuspešni u pokušajima da hakuju njenu kampanju, prenosi CCN.

"Međunarodna zajednica je uverena da su Iranci kroz društveni inženjering i druge napore tražili pristup pojedincima sa direktnim pristupom predsedničkim kampanjama obe političke partije. Takve aktivnosti imaju za cilj da utiču na izborni proces u SAD", navedeno je u saopštenju FBI, Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe i Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost.

Dodaje se da takav pristup nije nov i da su Iran i Rusija koristili tu taktiku ne samo u SAD tokom ovog i prethodnih izbornih ciklusa, već i u drugim zemljama širom sveta.

Iranska misija UN u ponedeljak je odbacila, kako je navela, "nepotkrepljene" tvrdnje da Iran stoji iza operacije hakovanja.

"Ovakve optužbe su nepotkrepljene. Islamska Republika Iran nema ni nameru ni motiv da se meša u predsedničke izbore u SAD. Ako američka vlada iskreno veruje u validnost svojih tvrdnji, trebalo bi da nam pruži relevantne dokaze", rečeno je iz iranske stalne misije pri UN za CNN.

FBI je prošlog ponedeljka saopštio da je otvorio istragu zbog navoda iz kampanje Donalda Trampa da je bivši predsednik bio meta hakera koji rade za iransku vladu.

Trampova kampanja okrivila je Iran i ukazala na izveštaj istraživača Majkrosofta od petka prema kojem su hakeri povezani sa iranskom vladom pokušali da hakuju nalog visoko rangiranog zvaničnika u američkoj predsedničkoj kampanji.

FBI je prošle nedelje obavestio i kampanju Kamale Haris da je bila na "meti operacije uticaja stranog aktera".

Iranski zvaničnici su i tada negirali bilo kakvu povezanost sa hakovanjem kampanja američkih predsedničkih kampanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: