Svet 61

20.08.2024.

23:47

Rat – dan 909: Kreću u uništenje? Kadirov: Desetine hiljada boraca spremno, čekaju komandu

Završen je 909. dan rata u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Rat – dan 909: Kreću u uništenje? Kadirov: Desetine hiljada boraca spremno, čekaju komandu
Profimedia/Wolfgang Schwan / Anadolu

Podeli:

Tokom noći, eksplozije su odjeknule u više regiona Ukrajine: u Kijevskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Hmeljnickoj oblasti, u Pavlogradu, Dnjepropetrovskoj oblasti i delu DNR koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine (Pokrovsk).

 

Završeno

23:12

Ukrajinci granatiraju rusku bazu

23:08

Kadirov: Desetine hiljada boraca spremno

"U Čečeniji je formirana rezerva od nekoliko desetina hiljada obučenih boraca, spremnih da po nalogu predsednika odu u zonu borbenih dejstava", izjavio je večeras Ramzan Kadirov tokom posete Putina, prenosi Telegram kanal "Moskva/Kremlj".

22:09

Oborene rakete i ukrajinski dronovi

Iznad Kurske oblasti su večeras oborene dve ukrajinske rakete i dva drona avionskog tipa, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.
 

21:35

Rusi portvrdili: Formirane borbene gupe Belgorod, Kursk i Brjansk

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas, posle sastanka Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih teritorija Ruske Federacije, da su formirane borbene grupe Belgorod, Kursk i Brjansk.

"Predstavnik generalštaba oružanih snaga Rusije i komandanti Belgorodske, Kurske i Brjanske grupe odgovorni su za zaštitu građana i teritorija od napada bespilotnim letelicama i drugim ubojitim neprijateljskim sredstvima", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Na sastanku kojim je predsedavao ruski ministar odbrane Andrej Belousov, zamenik načelnika Centra za upravljanje nacionalnom odbranom general-potpukovnik Jurij Korsačov izvestio je članove Koordinacionog saveta o dinamici rešavanja pitanja koja dolaze iz operativnih štabova Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti.

Prema njegovim rečima, traženi kvadrokopteri, benzinski generatori, terenska vozila, uređaji za noćno osmatranje, detektori dronova, mobilna opreme za elektronsko ratovanje, termoizolacioni ogrtači, generatori za električnu energiju, nišanske sprave i termoviziri već su poslati u Belgorodsku oblast.

Prema njegovim rečima u Kursku oblast prebačen je potreban broj kvadrokoptera, terenskih vozila, kao i nišanske sprave i termoviziri.

"Što se tiče Brjanske oblasti, u toku je slanje radio-stanica, uređaja za radio ometanja i sistema za neutralisanje bespilotnih letelica i ova oprema sutra će stići", rekao je Korsačev.

20:39

"NATO zemlje ne ispunjavaju obećanja"

Veliki broj zemalja članica NATO-a ne ispunjava obećanja u vezi sa bržim isporukama PVO sistema i druge opreme Ukrajini, iako su potvrdili da će to činiti na samitu Alijanse u Vašingtonu prošlog meseca, preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija navodi da to uključuje slanje najmanje šet dodatnih PVO sistema dugog dometa Kijevu.

SAD, Nemačka i Rumunija su se obavezale da će svaka poslati po jedan sistem Patriot, Italija je obećala da će poslati sistem SAMP-T zemlja vazduh, a Ukrajini je trebalo da bude isporučen i jedan PVO sistem sastavljen od komponenata iz različitih zemalja.

20:00

Sirski: Kontrolišemo 93 naselja

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Oleksand Sirski rekao je danas da njegovi vojnici kontrolišu 1.260 kvadratnih kilometara teritorije i 93 naselja u Kurskoj oblasti.

"U cilju stvaranja zone bezbednosti i zaustavljanja napada na civilne objekte u Sumskoj oblasti sa teritorije Ruske Federacije, kao i suzbijanja neprijatelja, sprovodimo se na Kurskom frontu. U periodu ofanzivne operacije, Oružane snage Ukrajine napredovale su sa 28 na 35 kilometara duboko u rusku teritoriju, zauzele 1.263 kvadratna kilometra teritorije i uspostavile kontrolu nad 93 naselja", naveo je on.

18:30

Fedorov: Troje dece ranjeno u ruskom napadu na kafić u blizini Zaporožja

Troje dece povređeno je danas kada su ruske snage gađale kafić u Malokaterinovki u blizini Zaporožja, saopštio je načelnik zaporoške Oblasne javne uprave (OVA) Ivan Fedorov.

"Povređeno je troje dece, jedno od njih je u teškom stanju. To su posledice ruskog napada na Malokaterinovku, u regionu Zaporožja", napisao je on na Telegram kanalu.

Kako je preneo Ukrinform, ruske trupe su u nedelju granatirale 10 naselja u regionu Zaporožja, uništavajući stambene zgrade i infrastrukturne objekte.

18:28

Zelenski je obavešten: Nije dobro

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izvestio je predsednika zemlje Vladimira Zelenskog o teškoj situaciji na celoj liniji fronta.

"Prema stanju od 20. avgusta, operativno-strateška situacija ostaje teška. Situacija je napeta na orehovskom i pridnjeprovskom pravcu", rekao je Sirski.

On je istakao da ukrajinske odbrambene snage vode aktivna borbena dejstva na delu fronta u dužini od skoro 1040 kilometara.

"Glavni napori koncentrisani su na slobožanskom, donjeckom i tavrijskom regionu na držanju zauzetih linija", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, ruska vojska ima prednost u vazduhu, raketama i artiljerijskoj municiji.
 

17:13

Ruski Su-34 uništio elitnu jedinicu
Ruski avion Su-34 uništio komandni položaj elitne 47. brigade VSU u rejonu naselja Gluhov u Sumskoj oblasti.

17:13

Napad na ruske položaje

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: