Svet 3

19.08.2024.

23:53

Rusi jasni: "Ne dolazi u obzir"

Predlog ruskog predsednika Vladimira Putina za rešavanje ukrajinske krize ostaje na snazi, ali bilo kakvi pregovori između Moskve i Kijeva trenutno ne dolaze u obzir s obzirom na provokacije ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti.

Izvor: Kurir.rs

Rusi jasni: "Ne dolazi u obzir"
Profimedia

Podeli:

To je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"U ovom trenutku, s obzirom na ovaj poduhvat, nećemo razgovarati“, rekao je zvaničnik Kremlja, odgovarajući na pitanje kanala Shot Telegram o mogućnosti pregovora, javlja TASS.

Prema rečima Ušakova, Putinovi predlozi "nisu poništeni, ali je u ovom trenutku pregovarački proces potpuno neprikladan".

Vremenski okvir za sve potencijalne razgovore "zavisi od situacije, uključujući i na bojnom polju“, rekao je Ušakov.

Tokom sastanka sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova u julu, šef ruske države je izneo svoj predlog za konačno rešenje ukrajinskog sukoba. Konkretno, predviđao je neutralni, nenuklearni i vanblokovski status Kijeva, njegovu demilitarizaciju i denacifikaciju, ukidanje zapadnih sankcija Rusiji, kao i priznanje sadašnjeg teritorijalnog rasporeda sa suverenitetom Rusije nad novim regionima koji su joj se pridružili nakon referenduma, navodi TASS.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast pokrenut je 6. avgusta. U regionu je proglašen savezni režim vanredne situacije, kao i višestruka uzbuna za vazdušne napade. Prema poslednjim podacima, povređeno je i hospitalizovano 140 osoba, među kojima desetoro dece. Više od 10.000 evakuisanih iz pograničnih okruga regiona smešteno je u privremene centre za smeštaj.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, od početka vojnih dejstava u oblasti Kurska, kijevski režim je izgubio više 3.460 vojnika, 50 tenkova i 45 oklopnih transportera, a operacija čišćenja ukrajinskih oružanih formacija se nastavlja, navodi TASS.

Ukrajinski mediji preneli su danas tvrdnje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da Oružane snage Ukrajine u Kurskoj oblasti kontrolišu oko 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: