Svet 0

19.08.2024.

23:44

Bajden predaje štafetu Kamali Haris

Predsednik SAD Džozef Bajden obratiće se večeras učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, predajući štafetu Kamali Haris kao kandidatkinji stranke na novembarskim predsedničkim izborima.

Izvor: Tanjug

Bajden predaje štafetu Kamali Haris
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Podeli:

Manje od mesec dana pošto se iznenada povukao iz trke, Bajden može da očekuje da će ga dočekati i pozdraviti kao heroja isti oni ljudi koji su izvršili pritisak na njega da se povuče iz trke, zabrinuti zbog njegovih godina, preneo je Glas Amerike.

Bajden (81) će predstaviti Haris, prvu američku potpredsednicu, uz to Afroamerikanku i ženu azijskog porekla, kao najbolju osobu da dovrši posao koji je on započeo, da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa i zaštiti od njega američku demokratiju.

Demokrate su ujedinjene u podršci Kamali Haris, koja će se na kratko pojaviti na bini sa Bajdenom, dok će održati svoj govor završne večeri konvencije, u četvrtak.

Međutim, uz atmosferu slavlja, postoji i napetost da će veliki protesti u Čikagu zbog Bajdenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi, pokazati bolne stranačke podele i zaseniti formalno imenovanje Haris za predsedničku kandidatkinju Demokratske partije.

Očekuje se da će se desetine hiljada demonstranata okupiti odmah izvan prstena snažnog policijskog obezbeđenja oko konvencijskog centra.

Haris (59) je uspela da potpuno preokrene trku za Belu kuću od kada se Bajden povukao, obraćajući se pre svega mladima, ženama i afroameričkim biračima koje je politička scena prestala da interesuje zbog bitke dvojice starijih belih muškaraca.

Bivši predsednik Tramp, za to vreme i dalje tvrdi da su demokrate "pučem" promenile svog kandidata.

Pre samo mesec dana, izgledalo je da će lagano ostvariti pobedu nakon što je preživeo atentat, a onda se trijumfalno pojavio na republikanskoj konvenciji u Milvokiju.

Međutim, imao je teškoće da izmeni svoju kampanju i prilagodi je novoj protivnici, Haris, pa bi često skliznuo u lične uvrede i duge, nepovezane govore, uprkos apelima republikanaca da se koncentriše na glavne poruke svoje kampanje.

Dok se demokrate sastaju u Čikagu, Tramp putuje po zemlji, a zakazao je mitinge u ključnim državama Pensilvaniji, Mičigenu, Severnoj Karolini i Arizoni.

Prema rasporedu koji prenose mediji, u ponedeljak će, pored predsednika Bajdena, govoriti i bivša državna sekretarka i bivša predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

U utorak bi, prema istim navodima, trebalo da govore i bivši predsednik Barak Obama i Dag Emhof, suprug Kamale Haris.

Sreda je rezervisana za potpredsedničkog kandidata Tima Volca, a tada će se obratiti i bivši predsednik Bil Klinton.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: