Svet 7

19.08.2024.

23:32

NATO strahuje od Putina? Ukrajina prvo mora da okupira teritoriju

Ulazak Ukrajine u NATO ne bi trebalo da zavisi od toga da li ta zemlja u potpunosti kontroliše celu svoju teritoriju, izjavio je danas predsednik Češke Petr Pavel.

Izvor: Tanjug

NATO strahuje od Putina? Ukrajina prvo mora da okupira teritoriju
EPA-EFE/Christophe Ena / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

"Smatram da puna obnova kontrole nad celom teritorijom nije neophodan uslov za članstvo. Ako dođe do razgraničenja, ili formiranja neke administrativne granice, onda ovu administrativnu granicu možemo doživljavati kao privremenu i prihvatiti Ukrajinu u NATO u granicama koje će ona tada kontrolisati", rekao je Pavel u intervjuu za Novinki i Pravo.

"Rat se ne može nastaviti"

On je podsetio da već postoji presedan za takav korak u istoriji - a to je Nemačka, budući da, kako je naveo, nisu sve zapadne zemlje prihvatile podelu Nemačke, a iako je deo zemlje okupirao Sovjetski Savez, njen zapadni deo je primljen u NATO 1955. godine.

"Zbog toga verujem da postoji i tehničko i pravno rešenje da se Ukrajini dozvoli ulazak u NATO, a da NATO ne postane strana u sukobu sa Ruskom Federacijom", rekao je Pavel, koji je bio predsednik Vojnog komiteta NATO od 2015. do 2018. godine.

On je naveo da očekuje da će Ukrajina u narednim godinama moći da pregovara o miru sa Rusijom.

"To će se desiti kada obe strane shvate da se rat ne može nastaviti. Svetske sile, Sjedinjene Američke Države, Kina i Evropska unija, moraju tome značajno doprineti", istakao je Pavel.

Prema njegovom mišljenju, sporazum može značiti da Rusija na duže vreme zauzima deo svoje teritorije, ali da demokratske države sveta ne priznaju takvu promenu granica.

"Ako bude mirovnih pregovora, najverovatnije ćemo govoriti o tome da Rusija još dugo zadrži kontrolu nad okupiranim teritorijama Ukrajine, a iz ugla demokratskih zemalja koje tvrde da poštuju međunarodno pravo i Povelju UN, poštovaćemo odluke zaraćenih strana, ali nećemo pristati na promenu međunarodnih granica na osnovu agresije", istakao je Pavel.

On je ocenio da je operacija Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti usmerena na to da se Ukrajini da bolja pozicija za moguće mirovne pregovore.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: