Svet 1

19.08.2024.

19:36

Putin suočen s katastrofom

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev razgovarao je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o smanjenju Kaspijskog jezera koje smatra "katastrofalnim" i rekao da će oni analizirati situaciju.

Izvor: Dnevnik.hr

Putin suočen s katastrofom
EPA-EFE/ALEKSEY BABUSHKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Podeli:

Kaspijsko jezero, najveće na svetu, nalazi se između Azerbejdžana i Kazahstana, okruženo Rusijom na severu i Iranom i Turkmenistanom na jugu.

Nivo vode u Kaspijskom jezeru, koji jako fluktuira u poslednjih stotinu godina, opada od sredine 1990-ih, pokazala su naučna istraživanja.

"S prozora prostorije u kojoj smo razgovarali, pokazao sam Vladimiru Vladimiroviču (Putinu) stene koje su pri samo dve godine bile pod vodom“, rekao je Alijev u izjavi za novinare stojeći pored Putina u Bakuu. "Danas su već metar iznad površine", dodao je.

Putin nije dao izjavu za medije. Alijev je rekao da se s Putinom dogovorio da će analizirati situaciju, za koju je ocenio da se pretvara u ekološku katastrofu.

Nazim Mahmudov, čelnik Nacionalnog hidrometeorološkog zavoda u sklopu azerbejdžanskog Ministarstva ekologije, rekao je Rojtersu da su nivoi jezera pogođeni povećanim isparavanjem vode zbog klimatskih promena i kretanjem vode iz reke Volge radi navodnjavanja.

Rekao je da promene na nivou Kaspijskog jezera pogađaju životnu sredinu i privredni sektor, u prvom redu iskorišćavanje nafte i gasa, te pozvao na globalne napore da se smanji emisija gasova s efektom staklene bašte.

Baku će u novembru biti domaćin konferencije Ujedinjenih nacija o klimi COP29.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: