Svet 0

19.08.2024.

15:14

Nakon tročasovnog sastanka Netanjahu podržao predlog Amerike

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas, posle tročasovnog sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Jerusalimu, podržao najnoviji američki predlog za uspostavljanje prekida vatre u Pojasu Gaze.

Izvor: Beta

Nakon tročasovnog sastanka Netanjahu podržao predlog Amerike
EPA-EFE/MENAHEM KAHANA / POOL

Podeli:

Taj predlog, čiji je cilj premošćavanje jaza između zaraćenih strana, predstvljen je Izraelu i prenet palestinskom Hamasu na kraju dvodnevnog sastanka posrednika, SAD, Katara i Egipta s izraelskom delegacijom prošle nedelje u glavnom katarskom gradu Dohi.

"Premijer je ponovio posvećenost Izraela ažuriranom američkom predlogu za oslobađanje naših talaca koji uzima u obzir izraelske bezbednosne potrebe, na kojima on čvrsto insistira", navedeno je u saopštenju Netanjhuovog kabineta.

Hamas je tu američku formulu sinoć odbacio, prenose izraelski mediji.

Sastanak Netanjahua i Blinkena bio je pozitivan i vođen je u dobroj atmosferi, dodaje se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

U subotu je Izrael oprezno pozdravio novi američki predlog čiji je cilj da se doprinese i ubrza sklapanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Netanjahuov kabinet je saopštio da predlog  sadrži komponente koje su prihvatljive Izraelu.

Palestinski Hamas nije učestvovao u razgovorima u Dohi, ali je bio u kontaktu sa pregovaračima.

Blinken će se danas popodne sastati sa ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Tel Avivu.

Američki državni sekretar je sinoć doputovao u Izrael, a danas je izjavio da je sada možda poslednja šansa za sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Ta njegova deveta poseta Bliskom istoku od početka rata 7. oktobra usledila je nekoliko dana nakon što su posrednici, uključujući SAD, izrazili optimizam da je dogovor blizu.

Hamas je, međutim, izrazio duboko nezadovoljstvo najnovijim predlogom.

Blinkenova poseta, nekoliko dana uoči novih pregovora koji se očekuju ove nedelje u Egiptu, dolazi usred straha da bi sukob mogao da se proširi u dublji regionalni rat nakon ubistava glavnih komandanata militanata u Libanu za koje je Iran okrivio Izrael.

"Ovo je odlučujući trenutak, verovatno najbolja, možda poslednja, prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi postave na bolji put ka opstanku mira i bezbednosti", rekao je Blinken na početku razgovora sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom u Tel Avivu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: