Svet 0

19.08.2024.

13:58

Putin i Alijev potpisali šest novih dokumenata o saradnji; "Ovo je odnos prijatelja, suseda i saveznika"

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas tokom posete Bakuu sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim potpisao šest dokumenata o saradnji, uz razmatranje novih projekata u Kaspijskom moru.

Izvor: Tanjug

Putin i Alijev potpisali šest novih dokumenata o saradnji; "Ovo je odnos prijatelja, suseda i saveznika"
EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDI

Podeli:

Putin i Alijev su potpisali tri sporazuma i tri memoranduma, i usvojili zajedničku izjavu, piše ruska novinska agencija TASS.

Alijev smatra da poseta Putina Azerbejdžanu predstavlja veliki korak napred u bilateralnim odnosima.

"Ovo nije vaše prvo putovanje u Azerbejdžan, ali je vaša prva državna poseta. Ova poseta je izuzetno važna za naše bilateralne odnose", rekao je predsednik uoči razgovora sa delegacijama dve zemlje.

Lideri su izjavili da su zadovoljni kako napreduju odnosi dve zemlje. "To su odnosi između prijatelja, suseda i saveznika", kazao je azerbejdžanski predsednik.

Osim zajedničkog saopštenja, potpisani su međudržavni sporazumi o saradnji u oblasti bezbednosti hrane, karantina i zaštite bilja, zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke.

Potpisani su memorandumi o razumevanju po pitanjima inspekcije rada i klimatskih promena.

Rusija i Azerbejdžan razmatraju mogućnost realizacije novih zajedničkih projekata, uključujući i one u zoni Kaspijskog mora, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Prema Novakovim rečima, Rusija i Azerbejdžan "imaju dugogodišnje veze u sektoru gasa i nafte i gasa, a u toku su i novi zajednički projekti".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: