Svet 30

19.08.2024.

23:56

Rat – dan 908: Opasnost, opasnost, opasnost! Gruvaju eksplozije VIDEO

Rat – dan 908.

Izvor: B92.net

Rat – dan 908: Opasnost, opasnost, opasnost! Gruvaju eksplozije VIDEO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na blogu UŽIVO

Završeno

23:32

Masovni napad ruskih dronova?

23:31

Zavijaju sirene u Kijevu

23:23

Opasnost, opasnost, opasnost! Gruvaju eksplozije

U Kijevskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javljaju lokalni mediji.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji Kijevske, Černigovske, Sumske, Čerkaske, Poltavske, Harkovske, Kirovogradske i Nikolajevske oblasti.
 

21:16

Granate bačene sa dronova uništavaju ruske tenkove

21:11

Indijski premijer spreman da prenese poruke između Putina i Zelenskog

Indijski premijer Narendra Modi, koji planira da poseti Kijev u petak, spreman je da prenese poruke između ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima sagovornika, Modi je odbacio ulogu posrednika u okončanju ruskog rata u Ukrajini, ali je ta južnoazijska zemlja "pristala da prenese poruke između Putina i Zelenskog".

Modijevo oklevanje da pomogne u okončanju rata delimično se objašnjava zavisnošću Indije od Rusije u pogledu jeftine nafte i oružja, ocenjuje Blumberg i podseća da se Nju Delhi uzdržao od kritika na račun Moskve zbog rata i povećao je kupovinu ruske nafte na rekordne nivoe.

"Dosledno smo tvrdili da je put ka miru dogovoreno rešenje", rekao je državni sekretar indijskog Ministarstva spoljnih poslova Tanmaja Lal, na pitanje da li će Indija posredovati u okončanju rata.
Modijeva poseta Kijevu biće ograničena na nekoliko sati iz bezbednosnih razloga.

"Sastanak će pružiti priliku da se sagleda čitav niz odnosa, uključujući poljoprivredu, privredu, odbranu, farmaciju i odnose među narodima. Odbrana je jedan od glavnih stubova višestranih odnosa između Indije i Ukrajine", rekao je Lal.

Pre Ukrajine, Modi će posetiti i Poljsku, što je prva poseta jednog indijskog lidera posle četiri decenije.
Modi je boravio u poseti Rusiji 8. jula, tokom koje se sastao sa Putinom u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu.

20:44

Počinje prinudna evakuacija dece u Donjecku

U Pokrovsku u Donjeckoj oblasti će sutra početi prinudna evakuacija saopštio je načelnik Donjecke regionalne vojne administracije Vadim Filaškin u prenosu teletona Jedini novini.

"U Pokrovsku je doneta odluka - i od sutra će biti obavezna evakuacija dece i porodica sa decom u Pokrovsku. Pošto se neprijatelj približava, biće doneta i odluka o produženju policijskog časa", rekao je on i podsetio da u Pokrovsku trenutno živi više od 53.000 ljudi, uključujući oko 4.000 dece.

Filaškin je objasnio da je odluka o prinudnoj evakuaciji dece sa roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima doneta na vanrednom sastanku regionalne komisije za tehnološko-ekološku bezbednost (TEB) i vanredne situacije.

On je dodao da se odluka odnosi na gradove Pokrovsk i Rodinske i sela Gnatovka, Dačenske, Žovte, Zelene, Lisivka, Novopavlovka, Novoukrainka, Puškine, Rig, Suhi Jar, Trojanda i Čunišine.

"Bezbednost dece je odgovornost odraslih. Kada su naši gradovi u dometu gotovo svakog neprijateljskog oružja, odluka o evakuaciji je neophodna i neizbežna. Evakuacija spasava živote", naglasio je šef OVA, prenosi Ukrinform.

20:16

Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

"Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja", istakao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

"Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju", poručio je predsednik Ukrajine.

20:08

Ruska vojska: Oslobođen Njujork

Ruska vojska oslobodila je naselje Njujork u DNR, ukrajinske snage su se povukle, u toku je čišćenje terena, saopštio je za Sputnjik predsednik komisije Javne komore Rusije za suverenitet i kopredsedavajući koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

"Iznad naselja podignuta je zastava Rusije. Oslobađanje ruske zemlje od ukrajinskih nacista se nastavlja“, istakao je Rogov.
 

18:59

Lavrov: Putin je jasno rekao, nema pregovora

Nakon napada Ukrajine na Kursku oblast, ne može biti pregovora sa Kijevom, a o tome je govorio i ruski predsednik Vladimir Putin, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Predsednik Rusije je jasno rekao da nakon što su počeli napadi na Kursku oblast – ne napadi, nego invazija na teritoriju Kurske oblasti, ne može biti reči o bilo kakvim pregovorima. Predsednik je rekao i jednu veoma važnu frazu na koju bih skrenuo pažnju: 'kasnije ćemo oceniti situaciju'", rekao je Lavrov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu.

17:38

Šok; Gađali su vrtić, nehumano

Ukrajinski dron naleteo je danas na prozor vrtića u Kremeni u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, usled čega je zgrada ozbiljno oštećena, saopštio je danas gradonačelnik Kremene Vjačeslav Tretjakov.

"Ukrajinske oružane snage ponovo su izvršile ciljani napad na naš vrtić u Kremeni. Uz pomoć bespilotne letelice koja je naletela na prozor, Oružane snage Ukrajine su nanele značajnu štetu na zgradi", napisao je gradonačelnik na Telegramu i istakao da u napadu niko nije povređen.

On je napomenuo da na teritoriji vrtića nikada nije bilo vojnih objekata, nazivajući napad na ustanovu "nehumanim činom". 

Obdanište je zatvoreno za javnost zbog blizine linije vojnog kontakta, dodaje prenosi Gazeta.ru.
Ranije danas je uvedeno vanredno stanje u Proletarsku u Rostovskoj oblasti, gde se zapalilo industrijsko skladište kao rezultat napada dronom. 

Kako je saopštio regionalni guverner Vasilij Golubjov, broj povređenih vatrogasaca koji su ugasili požar u industrijskom skladištu dostigao je 41.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: