Svet 0

18.08.2024.

17:25

Oglasila se Rusija: Nije bilo tajnih pregovora?

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je demantovalo članak lista Vašington posta o navodnom prekidu tajnih pregovora Kijeva i Moskve do čega je došlo zbog upada ukrajinskih snaga u region Kurska.

Izvor: Tanjug

Oglasila se Rusija: Nije bilo tajnih pregovora?
Shutterstock/Catarina Belova

Podeli:

Izveštaji da je napad ukrajinskih oružanih snaga na region Kurska prekinuo tajne pregovore Kijeva i Moskve koji su, navodno, u toku uz posredovanje Katara nisu tačni, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova, prenosi Izvestija.

"Niko nije ništa prekinuo jer nije imalo šta da se prekine. Ne vode se, niti su se vodili, bilo kakvi direktni ili indirektni pregovori između Rusije i režima u Kijevu o bezbednosti kritične civilne infrastrukture", navela je u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Prema njenim rečima, bezbednost objekata kao što su nuklearke Zaporožje i Kursk ugrožena je akcijama ukrajinske vojske. Istovremeno, ruske snage ne napadaju civilne objekte, pojasnila je Zaharova.

Naglasila je da onaj ko želi da zaista osigura bezbednost kritične infrastrukture mora ohrabriti režim u Kijevu da odustane od terorističkih metoda.

Poslednji krug pregovora Rusije i Ukrajine održan je 29. marta 2022. godine u Istanbulu i trajao je oko tri časa.

Kijev je kasnije zvanično odbio da kontaktira Moskvu, podseća Izvestija.

Početkom oktobra iste godine, stupila je na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti održavanja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: