Svet 14

17.08.2024.

23:12

Veliko poniženje za Putina: Predali su se VIDEO

Ukrajinski predsednik Zelenski je poručio da je u Sudži, ruskom gradu u Kurskoj oblasti formiran komandni centar ukrajinskih snaga.

Izvor: Telegraf.rs/TheDailyBeast

Veliko poniženje za Putina: Predali su se VIDEO
Profimedia/Jose Colon / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Ukrajinske snage su zarobile više od sto ruskih vojnika u najvećoj pojedinačnoj predaji od početka rata pre dve i po godine. Najnovija pobeda ukrsjinskih oružanih snaga deo je iznenadnog upada koji je Ukrajina pokrenula šestog avgusta na rusku teritoriju.

Ova masovna predaja ruskih vojnika na ruskom tlu nikako se neće svideti predsedniku Vladimiru Putinu, koji je ranije bio vidno uznemiren tokom napornog televizijskog sastanka sa zvaničnicima, kada je dobio izveštaj o situaciji u Kurskoj oblasti.

Ukrajinski onlajn list Ukrainska pravda objavio je video-snimak, za koji se navodi da potiče od izvora u Službi bezbednosti Ukrajine, a na kojem se vidi na desetine ruskih vojnika kako leže s rukama na glavi posle predaje.

Telegram kanal "Želim da živim", koji ima i telefonsku liniju za ruske vojnike, koji žele da se predaju, a koji vodi Glavna obaveštajna uprava Ukrajine, takođe je objavio video i fotografije "najveće predaje ruskih vojnika od početka invazije".

Zvaničnici su potvrdili ukrajinskim medijima i Blumbergu da su ruski vjnici, njih ukupno 102, uhvaćeni u velikom podzemnom objektu u Kurskoj oblasti. Rečeno je da su bili opskrbljeni municijom i zalihama, dok je bunker bio opremljen sa trpezarijom, oružarnom i kupatilom.

General Oleksander Siriski, glavni komandant Ukrajinskih oružanih snaga obavestio je predsednika Volodimira Zelenskog da ukrajinske trupe kontrolišu oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i 84 naselja.

Zelenski je poručio da je u Sudži, gradu u Kurskoj oblasti formiran komandni centar. Ovaj grad je istovremeno i tranzitni centar iza izvoz ruskog gasa dalje ka Evropi na zapad.

Osim zarobljavanja vleikog broja ruskih vojnika ukrajinski upad u Kursk je doveo do evakuacije više desetina hiljada lokalnih stanovnika. ovo je ujedno i najveći napad na Rusiju još od završetka Drugog svetskog rata.

Analitičari se uglavnom slažu da je cilj ukrajinskog upada da Rusija povuče deo trupa iz Ukrajine i uspori napredovanje, koje traje poslednjih meseci, a kako bi odbranila sopstvenu teritoriju. Istovremeno, vlasti u Kijevu ovim upadom dobijaju i nešto sa čime mogu da trguju u potencijalnim mirovnim pregovorima.

Aleksej Smirnov, guverner Kurske oblasti potvrdio je da se civili evakuišu iz regiona Gluškovo, koji se nalazi oko 50 kilometara severno od Sudže, što sugeriše da se očekuje dalji prodor ukrajinskih trupa ka unutrašnjosti Rusije.

Pročitajte još:

Evropi preti rat?!

Rusi u strahu zbog nuklearne elektrane Kursk: Odgovorićemo brzo

Užas: Sve je razoreno, leševi se raspadaju na ulicama...

Ukrajinci, zabrljali ste

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: