Svet 1

17.08.2024.

19:02

Zajednički stav Britanije, Francuske, Nemačke i Italije: Čeka se odgovor Izraela

Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija snažno podržavaju posredničke napore SAD, Egipta i Katara da se zaključi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca koje drži Hamas,

Izvor: Tanjug

Zajednički stav Britanije, Francuske, Nemačke i Italije: Čeka se odgovor Izraela
Profimedia

Podeli:

Ovo su naveli šefovi diplomatija četiri zapadne zemlje u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno danas. 

Ministri su istakli da su ohrabreni zbog konstruktivnog pristupa u pregovorima koji je do sada usvojen, objavljeno je na sajtu britanske vlade.

U saopštenju se pozdravlja činjenica da će se tehnički rad u pregovorima nastaviti u narednim danima, uključujući i humanitarne odredbe i dogovor o oslobađanju talaca, kao i to što će se visoki zvaničnici ponovo sastati pre kraja sledeće sedmice u cilju zaključivanja sporazuma.

"Pozivamo sve strane da nastave da se pozitivno i fleksibilno angažuju u ovom procesu. Naglašavamo važnost izbegavanja bilo kakve eskalacije u regionu koja bi potkopala izglede za mir", navodi se u saopštenju.

U toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je završena u petak u Dohi, nije došlo do napretka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, izjavio je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: