Svet 0

14.03.2024.

18:23

Zelenski razgovarao sa Šolcom: Pripreme uoči Vajmarskog trougla

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc održali su danas telefonski razgovor uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati 15. marta u Berlinu.

Izvor: Tanjug

Zelenski razgovarao sa Šolcom: Pripreme uoči Vajmarskog trougla
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Podeli:

"Ukrajina je završila implementaciju sva četiri zakonodavna koraka koje je definisala Evropska komisija u programu proširenja, što je osnova za odobravanje pregovaračkog okvira. Sada je na državama članicama. Najbrža reakcija partnera će pokazati posvećenost kursu pridruživanja Ukrajine EU“, naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Zelenski i Šolc su razgovarali o razvoju odbrambene saradnje kako na nivou država, tako i na nivou predstavnika odbrambeno-industrijskog kompleksa i lokalizaciji odbrambene proizvodnje u Ukrajini.

"Preneo sam prioritetne potrebe ukrajinskih branilaca u oklopnim vozilima, artiljeriji i protivvazdušnoj odbrani. Takođe se zahvaljujem Nemačkoj što se pridružila naporima Češke da kupi artiljerijske granate za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Zelenski i nemački kancelar razgovarali su i o rezultatima Konferencije podrške Ukrajini 26. februara u Parizu i usaglasili stavove uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati u petak u Berlinu uz učešće Šolca, francuskom predsednika Emanuela Makrona i poljskom lidera Donalda Tuska.

Nemački kancelar je potvrdio Zelenskom nepokolebljivu podršku Ukrajini.

"Čvrsto stojimo uz Ukrajinu... Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Koliko god treba", uveravao je on.

Pored Šolca sastanku u Berlinu prisustvovaće francuski predsednik Emanuel Makron i poljski premijer Donald Tusk.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: