Svet 5

17.08.2024.

12:05

Ukrajinci, zabrljali ste

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti poremetila je tajne razgovore o delimičnomn prekidu vatre sa Rusijom, piše Vašington post, pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

Izvor: RTS

Ukrajinci, zabrljali ste
Profimedia/Ethan Swope / Anadolu

Podeli:

Prema njihovim rečima, zaraćene zemlje trebalo je da vode indirektne pregovore u Kataru o sporazumu o zaustavljanju napada na energetsku infrastrukturu sa obe strane.

Napominje se da će Ukrajina i Rusija ovog meseca poslati delegacije u Dohu na relevantne pregovore. Naznačeno je da bi mogući sporazum predstavljao delimičan prekid vatre i da bi ponudio odlaganje za obe zemlje.

Ali indirektni razgovori, u kojima su Katarci delovali kao posrednici i odvojeno se sastali sa ukrajinskim i ruskim delegacijama, bili su poremećeni iznenadnim upadom Ukrajine u zapadni Kurski region prošle nedelje, rekli su zvaničnici o mogućem sporazumu i planiranom samitu. - piše Vašington post.

Ruski zvaničnici odložili su sastanak sa katarskim zvaničnicima nakon invazije Ukrajine na zapadnu Rusiju, rekao je diplomata.

Delegacija Moskve je to opisala kao "eskalaciju", rekao je diplomata, dodajući da Kijev nije upozorio Dohu na svoju prekograničnu ofanzivu.

Diplomata upoznat sa situacijom rekao je da je Katar u poslednja dva meseca sa Kijevom i Moskvom razgovarao o moratorijumu na energetske udare. Prema njegovim rečima, obe strane su se složile da se samit održi u Dohi, a ostalo je da se razrade samo manji detalji.
 
Rusija "nije otkazala pregovore, rekli su: 'Dajte nam vremena", kazao je diplomata.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: