Svet 0

17.08.2024.

8:45

Bajden: "Daleko je od kraja"

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da niko na Bliskom istoku ne bi trebalo da podriva napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o oslobađanju talaca, za koji tvrdi da je na vidiku, ali i da je "daleko od kraja".

Izvor: Tanjug

Bajden: "Daleko je od kraja"
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Podeli:

"Niko u regionu ne bi trebalo da preduzima akcije da podriva proces", napisao je Bajden na društvenim mrežama, a kasnije je na konferenciji za medije rekao da je optimista u pogledu izgleda za prekid vatre, prenosi Rojters.

"Optimista sam. Ali, daleko od toga da je gotovo. Postoji još nekoliko problema, ali mislim da imamo priliku", rekao je Bajden.

Predsednik SAD takođe je naveo da će ponovo poslati državnog sekretara Entonija Blinkena u Izrael, kako bi nastavio intenzivne napore da se zaključi sporazum. Izrael insistira na tome da će mir biti moguć samo ako militantna palestinska grupa Hamas bude uništena, dok Hamas ističe da će prihvatiti samo trajni, a ne privremeni prekid vatre.

U Dohi je juče završena nova runda pregovora o primirju u Gazi, a kako je rekao neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin, nije došlo do pomaka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi.

Posrednici u pregovorima, SAD, Egipat i Katar objavili su zajedničko saopštenje u kojem su naveli da su pregovori bili "ozbiljni, konstruktivni i vođeni u pozitivnoj atmosferi".

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za Bi-Bi-Si (BBC) da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Kako navode izvori, Izrael je postavio nove uslove, koji uključuju zadržavanje trupa unutar Gaze duž granice sa Egiptom, dok Hamas zahteva potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa, povratak raseljenih Palestinaca i dogovor o razmeni zatvorenika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: