Svet 14

16.08.2024.

9:48

Vijori se bela zastava: Rusi se predali VIDEO

80. vadušno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine podelila je snimke iz ranih sati vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti.

Izvor: Index.hr

Vijori se bela zastava: Rusi se predali VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske trupe probile su odbrambenu liniju, uništile granični prelaz i zarobile preko 50 vojnika.

"Približavajući se graničnom prelazu Suja, pripadnici 80. brigade pružili su artiljerijsku podršku i teška oklopna vozila. Suočeni sa intenzivnom aktivnošću ukrajinske artiljerije i videvši ukrajinske tenkove na kontrolnom punktu, Rusi su doneli ispravnu odluku – podigli su belu zastavu i predali se. ukrajinskim vojnicima, krećući se sa svojim ranjenim vojnicima ka ukrajinskoj granici", saopštila je brigada.

Ruskim vojnicima koji su se još uvek borili savetovano je da izaberu život umesto besmislene smrti i da se predaju.

Dve brigade čine jezgro operacije

Ranije su ukrajinske vazdušno-jurišne snage podelile video snimak prvih sati operacije u regionu Kursk. Na snimcima se vidi deminiranje, prelazak granice, uništavanje ruskih odbrambenih linija, vazdušne i artiljerijske operacije i hvatanje ruskih vojnika.

Naglasili su da su ključni faktori u početnoj fazi operacije temeljna priprema, planiranje, efekat iznenađenja, borbenost i održavanje informativne tišine.

Prema ukrajinskim izvorima, jezgro Kurske operacije čine dve brigade ukrajinskih vazdušno-jurišnih snaga, legendarna Lavovska 80. brigada i novoosnovana Černovci 82. brigada. U drugoj nedelji operacije pridružio im se deo 95. vazdušno-desantne brigade.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: