Svet 0

16.08.2024.

9:05

Pauza dok traju razgovori: "Osveta može da čeka"

Libanski Hezbolah se neće osvetiti Izraelu za ubistvo svog komandira dok traju razgovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Gaze u Kataru kako ne bi sabotirao šanse za sporazum, rekao je za Vašington post neimenovani izvor blizak toj organizaciji.

Izvor: Beta

Pauza dok traju razgovori: "Osveta može da čeka"
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

"Možemo reći da Hezbolah neće pokrenuti osvetničku operaciju tokom razgovora u Kataru jer ta strana ne želi da se smatra odgovornom za opstrukciju pregovora i potencijalnog sporazuma. Osveta može da čeka, nije hitna i vremenski ograničena", rekao je taj neimenovani izvor.

Hezbolah je zapretio osvetom zbog izraelskog ubistva komandira Fuada Šukra u Bejrutu u julu, podsećaju izraelski mediji.

Međunarodni posrednici održali su juče novu rundu razgovora u cilju da se zaustavi rat Izraela i Hamasa i osigura oslobađanje desetine talaca.

Predstavnici SAD, Katara i Egipta sastali su se s izraelskom delegacijom u glavnom gradu Katara Dohi.

Palestinski Hamas nije direktno učestvovao u razgovorima pošto je optužio Izrael da dodaje nove zahteve ranijem predlogu koji ima podršku SAD i međunarodne zajednice i koji je ta organizacija u principu prihvatila.

Portparol nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi je razgovore označio važnim korakom i rekao da se danas očekuje nastavak, preneo je Asošijeted pres.

Prekid vatre u Gazi bi po svoj prilici smanjio napetost u regionu,a diplomate se nadaju da bi ubedio libanski Hezbolah i Iran da odgode osvete za ubistvo komandira Hezbolaha u izraelskom napad na Bejrut i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u eksploziji u Teheranu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: