Svet 0

15.08.2024.

14:40

Bangladeš neodlučan: Još uvek ne znamo hoćemo li tražiti izručenje bivše premijerke

Bangladeš će odlučiti da li da zatraži od Indije izručenje bivše premijerke Šeike Hasine, koja je podnela ostavku i pobegla u Nju Delhi prošle nedelje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mohamed Tuhid Hosain.

Izvor: Tanjug

Bangladeš neodlučan: Još uvek ne znamo hoćemo li tražiti izručenje bivše premijerke
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Kako se gomilaju optužbe protiv nje, uključujući i optužbu za ubistvo, Hosain je rekao da ne želi da spekuliše, ali je napomenuo da se Hasina suočava sa mnogo slučajeva, preneo je Rojters.

"Ako ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđe zemlje tako odluče, moramo da tražimo da se vrati u Bangladeš", rekao je on.

"To stvara neugodnu situaciju za indijsku vladu", rekao je on, dodajući da Indija to zna i da je siguran da će se pobrinuti za istu.

Hasina je pobegla iz zemlje u Indiju 5. avgusta nakon što je nasilna pobuna protiv nje dovela do toga da je skoro 300 ljudi ubijeno, uključujući mnoge studente.

Ona je pomenuta u dva slučaja ubistva, zajedno sa visokim članovima njenog kabineta. Ataur Rahman, zamenik direktora istražne ćelije Međunarodnog suda za zločine, rekao je da je pokrenuo treći slučaj - istragu protiv 10 osoba, uključujući Hasinu, za ubistvo, mučenje i genocid tokom perioda protesta.

Najmanje tri Hasinina bivša ministra i savetnika već su uhapšena u Bangladešu.

U jedinoj izjavi od svrgavanja, Hasina je zahtevala istragu o ubistvima i vandalizmu tokom protesta. Ona nije komentarisala optužbe protiv nje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: