Svet 0

14.03.2024.

14:49

Evropski parlament apeluje: Izrael mora da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Gazi u kojoj se izražava duboka zabrinutost zbog katastrofalne situacije u toj palestinskoj enklavi, uključujući i neposredan rizik od gladi.

Izvor: Beta

Evropski parlament apeluje: Izrael mora da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći
EPA-EFE/Abir Sultan

Podeli:

Stoga Evropski parlament poziva Izrael da odmah dozvoli pun i nesmetan pristup humanitarne pomoći toj teritoriji. 

U rezoluciji, za čije usvajanje su glasala 372 poslanika, 44 su bila protiv i 120 njih je bilo uzdržano, poslanici pozivaju Izrael da "odmah dozvoli i olakša punu isporuku pomoći u Gazu preko svih postojećih prelaza i naglašavaju hitnu potrebu za brzi, bezbedan i nesmetan pristup humanitarne pomoći", objavljeno je danas na sajtu Evropskog parlamenta.

U rezoluciji se ponavlja poziv za momentalni i trajni prekid vatre da bi se rešio preteći rizik od masovne gladi u Gazi i za momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i obezbeđenje momentalnog pristupa Međunarodnog komiteta Crvenog krsta svim izraelskim taocima držanim u Gazi radi pružanja medicinske pomoći.

Evropski parlament pozdravio je uspostavljanje pomorskih koridora za dostavu pomoći Gazi, ali je naglasio da prioritet treba dati raspodeli pomoći kopnenim putem.

Ukazujući na širenje bolesti i potvrđenu smrt dece zbog neuhranjenosti i dehidratacije, evroposlanici pozivaju izraelske vlasti da otvore prelaze Rafa, Kerem Šalom, Karmi i Erez, i takođe priznaju neophodnu ulogu agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) u regionu.

Snažno se osuđuje blokada humanitarne pomoći i napadi na humanitarne konvoje, uključujući otmice i pljačke konvoja pomoći od  Hamasa.

U rezoluciji se snažno osuđuju ponovljeni napadi na civile koji traže pomoć, na humanitarne i medicinske objekte i radnike. Izražava se ogorčenje zbog katastrofalnog uticaja na civile u Gazi, posebno na decu, pozivaju se sve strane da odmah prekinu te napade i traži se nezavisna međunarodna istraga o njima.

Evropski parlament snažno osuđuje porast ekstremističkog nasilja među naseljenicima i napade izraelskih oružanih snaga na Palestince na  Zapadnoj obali, u kojima je već ubijeno stotine i povređeno hiljade palestinskih civila.

Poslanici snažno osuđuju ubrzavanje postavljanja ilegalnih naselja na palestinskoj teritoriji, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i izražavaju duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba, posebno u Libanu.

Upozorava se da ne može biti izgleda za mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet u Gazi ili za palestinsko-izraelsko pomirenje dok god Hamas i bilo koja druga teroristička grupa ima bilo kakvu ulogu u Gazi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: