Svet 21

15.08.2024.

13:28

"Totalni haos i panika": Ruska vojska pobegla

Rusi, koji su se nalazili na granici u vreme ukrajinskog upada u Kursk, rekli su da su unapred znali za ukrajinski napad, ali da i dalje nemaju oružje i da je vladala potpuna panika i haos.

Izvor: Klix.ba

"Totalni haos i panika": Ruska vojska pobegla
Profimedia/Nicolas ADAMY / Hans Lucas.

Podeli:

"Nastala je prava panika. Nismo imali sa čime da se borimo, samo su komandanti imali oružje", rekao je Verstka Aleksandar, vojni obveznik koji posle ukrajinskog napada 6. avgusta četiri dana nije mogao da komunicira ni sa kim jer se krio u rovovima. rekao je ruskim novinama Verstka ili u šumi.

On je opisao haotičnu situaciju koja je vladala.

"Bio je totalni haos. Nismo imali uputstva. Tada nam je vođa odreda, radnik po ugovoru, naredio da se povučemo. Ali put je bio pod minobacačkom vatrom, pa smo otišli ​​u neku staru šumu. Tu smo i mi bili pod vatrom, bili smo razbacani i potreseni, jednog smo izgubili", opisao je Aleksandar ukrajinski proboj u Kursku oblast.

Aleksandar je dalje naveo da su kasnije u šumi naišli na graničare koji su „takođe bili u nevolji“ i da su zajedno stigli do mesta Suža. Odatle su otišli ​​u bolnicu. Vojnik nije rekao gde se tačno sada nalazi.

"Nismo razumeli kako i odakle su došli. Uspeli smo da pobegnemo, hvala Bogu. Bog nas je sačuvao. Bili smo osam kilometara od granice. Istrčali smo i rekli da je došla ukrajinska vojska. Dok smo izlazili iz Čuli smo pucnjavu, pobegao je, kako se ispostavilo, ne znam da su nekoga ubili ime je promenjeno radi očuvanja anonimnosti".

Međutim, nekoliko ruskih regruta sa kojima je razgovarao Verstka reklo je da su Rusi znali za planiranu invaziju na Ukrajinu.

Druga dvojica regruta sa kojima je Verstka razgovarao rekli su da je u vreme ukrajinske invazije na granici bilo više od stotinu ruskih vojnika. Dobrovoljac koji je spremao ručkove za vojnike rekao je da je u rejonima kod Suje bilo 15 položaja, a na svakom od njih su bili ruski vojnici.

Četiri dana su proveli u rovovima zajedno sa vojnicima po ugovoru, a onda su dobrovoljci polako počeli da izvode regrute“, kaže majka jednog od vojnika. Sada su 40-60 kilometara od granice“, dodala je ona.

Nekoliko ruskih majki kontaktiralo je rusko Ministarstvo odbrane zbog ukrajinskog upada, koje je majkama reklo da vojni obveznici i vojni obveznici "ne mogu biti na granici". Međutim, rođaci nekih vojnika već nekoliko dana nemaju vesti i već nekoliko dana traže informacije na ruskim društvenim mrežama. Među regrutima, prema rečima rođaka, verovatno ima mrtvih, zaključuje Verstka.

Ukrajinci tvrde da trenutno kontrolišu 74 ruske opštine u ruskoj Kurskoj oblasti, na površini od oko hiljadu kvadratnih kilometara.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: