Svet 0

15.08.2024.

12:28

Otkazani letovi: Stiže tajfun

Stotine letova otkazano je danas u Japanu usred jednog od najvećih praznika u Japanu dok se još jedan tajfun približava arhipelagu.

Izvor: Klix.ba

Otkazani letovi: Stiže tajfun
Tanjug/Jiang Kehong/Xinhua via AP

Podeli:

Nekoliko dana nakon što je tropska oluja Marija donela obilne kiše, očekivalo se da će tajfun Ampil zaobići region Tokija, dom skoro 40 miliona ljudi, kasno u četvrtak, a zatim stići do obale Pacifika u petak i subotu.

Najveća japanska avio-kompanija ANA otkazala je u petak oko 280 domaćih letova, što je pogodilo više od 60.000 putnika, dok je Japan erlajns otkazao 191 domaći let i 26 međunarodnih letova, što je pogodilo 38.600 putnika, prenela je francuska agencija Frans pres (AFP).

Očekuje se da će u petak biti otkazani i brzi vozovi za glavne destinacije, uključujući i liniju između Tokija i centralnog grada Nagoje.

Tajfuni Ampil i Marija dolaze dok Japan slavi jedan od najvažnijih godišnjih praznika Obon, kada se milioni Japanaca vraćaju u svoje rodne gradove.

Obon se praznuje na sličan način kao što se u našim krajevima pokojnicima odaje pošta na zadušnice, pa su u Japanu, u skladu s budističkim verovanjima, dani od 13. do 15. avgusta posvećeni sećanju na preminule članove porodice.

Japan redovno pogađaju tajfuni koji mogu izazvati fatalna klizišta.

Tajfuni u regionu se formiraju bliže obalama, pojačavaju se brže i traju duže nad kopnom zbog klimatskih promena, prema studiji objavljenoj prošlog meseca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: