Svet 1

15.08.2024.

10:10

Tenkovi na ulicama: Talibani su tri godine na vlasti VIDEO

Talibanski vladari u Avganistanu proslavili su u sredu tri godine na vlasti vojnom paradom u kojoj su prikazali zapanjujuću količinu zarobljene američke vojne opreme.

Izvor: Klix.ba

Tenkovi na ulicama: Talibani su tri godine na vlasti VIDEO
EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Podeli:

Talibanske snage su pokazale američko i sovjetsko oružje u bivšoj američkoj vazdušnoj bazi u Bagramu. Dve decenije, baza Bagram služila je kao kičma protiv američkih operacija protiv Talibana.

Kineske i iranske diplomate bile su među stotinama ljudi koji su se okupili.

Pored zarobljenog oružja, talibani su pokazali i oružje sopstvene izrade koje su koristili tokom borbi protiv avganistanskih vlasti i međunarodnih snaga. Tako je prikazana grupa motociklista sa žutim kanisterima, koji su često korišćeni za nošenje bombi domaće izrade tokom borbi.

Tamo su bili i oklopni transporteri američke proizvodnje, a iznad njih vijorila se crno-bela zastava Islamskog Emirata Avganistan - zvanični naziv talibanske vlade za zemlju.

Helikopteri i borbeni avioni nadletali su bazu u kojoj su nekada bili zatvoreni talibanski borci, oko 40 kilometara severno od Kabula.

Talibanske snage zauzele su prestonicu 15. avgusta 2021, nakon što je vlada koju podržavaju SAD pala, a njeni lideri pobegli u egzil. Godišnjica se obeležava dan ranije po avganistanskom kalendaru.

Talibansku vladu i dalje nije priznala nijedna druga zemlja, a ograničenja za žene, koje snose najveći teret politike koju su Ujedinjene nacije nazvale „rodni aparthejd“, ostaju ključna tačka.

"Prošle su tri godine otkako su snovi devojaka sahranjeni", rekla je Madina, 20-godišnja bivša studentica univerziteta u Kabulu, za AFP.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: