Svet 1

15.08.2024.

8:36

Tramp protivkandidatkinju nazvao "glupom"; Saveznici zabrinuti: "Menjaj kampanju, hitno"

Donald Tramp uvredio je demokratsku rivalku Kamalu Haris i kritikovao njenu politiku u govoru u sredu, dok se njegovi saveznici zalažu za promenu retorike u nadi da će se oporaviti od teškog perioda tokom kojeg je njegovo vođstvo u anketama gotovo nestalo.

Izvor: Jutarnji.hr

Tramp protivkandidatkinju nazvao "glupom"; Saveznici zabrinuti: "Menjaj kampanju, hitno"
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Neki saveznici, donatori i savetnici izrazili su zabrinutost zbog Trampovih napada na mentalne sposobnosti potpredsednice SAD i predložili mu da se umesto toga fokusira na, kako kažu, neuspešnu politiku koju je Haris promovisala dok je bila na funkciji.

Obraćajući se pristalicama u Ešvilu u Severnoj Karolini, Tramp se klonio reči koje dovode u pitanje rasni identitet Kamale Haris i govorio je o njenoj politici detaljnije nego na drugim nedavnim događajima.

Ali je nastavio da nju lično vređa, u jednom trenutku je nazvao "glupom" i okarakterisao njen smeh kao kikot, rekavši: "To je smeh osobe koja ima velike probleme".

Otkako je postala predsednička kandidatkinja Demokratske stranke, nakon što je predsednik Džo Bajden odustao od sopstvene kandidature za reizbor prošlog meseca, Haris je dramatično promenila trku.

Ankete dosledno pokazuju da ona smanjuje jaz u odnosu na Trampa, a prema nekima, ona je sada u prednosti na predsedničkim izborima 5. novembra.

Taj talas je potresao Trampovu kampanju, a on je odgovorio uvredama.

On je nagovestio da je Haris, čija je majka rođena u Indiji, a otac na Jamajci, tek nedavno prihvatila svoj crni identitet. Neki republikanci su je ocrnili rasističkim i seksističkim napadima.

Neki Trampovi saveznici kažu da je takav pristup naštetio njegovoj kampanji.

"Meni lično nije važno sa čim Kamala želi da se poistoveti," rekao je Bil Bin, veliki republikanski donator koji je ugostio Trampovog potpredsednika Džej Dija Vensa na prikupljanju sredstava u Indijani krajem jula.

Bin je rekao da je razgovarao sa Vensom i predsednikom Republikanskog nacionalnog komiteta Majklom Votlijem o napadu na Harisovu zbog njene politike, a ne zbog njenog identiteta.

Tramp je poslednji deo svog govora u Severnoj Karolini proveo radeći upravo to, napadajući njenu politiku dok je slikao svoju.

Rekao je da će prepoloviti cene energije u roku od 12 do 18 meseci od stupanja na dužnost.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: