Svet 8

15.08.2024.

9:11

Panika u Kremlju: Obezbeđenje podignuto na najviši stepen

Vladimir Putin naredio je dodatno obezbeđenje Kremlja zbog straha od sabotaže i ukrajinskih napada dok ukrajinske oružane snage nastavljaju svoju ofanzivu na zapadu Rusije.

Izvor: Avaz.ba

Panika u Kremlju: Obezbeđenje podignuto na najviši stepen
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Ruska vlast je zabrinuta zbog neočekivanog upada ukrajinskih snaga u oblast Kursk, gde trupe predsednika Volodimira Zelenskog, prema poslednjim informacijama, kontrolišu više od 70 naselja i izvode opsežne artiljerijske i bespilotne napade na Belgorod, gde je država takođe proglasila vanredno stanje.

Vest o uvođenju dodatnih mera bezbednosti u Kremlju objavila je novinska agencija Baza, pozivajući se na svoje izvore iz bezbednosnih struktura.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

U Moskvi se neprestano prate pretnje, uključujući moguće upade subverzivnih grupa, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi "Dejlimejl", bezbednost u centru Moskve i oko Kremlja je već u nekoliko navrata pojačana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Najnovija odredba o povećanju bezbednosti dolazi usred rastućih spekulacija da bi Vladimir Putin mogao da naredi novu rundu mobilizacije, što će dodatno uticati na njegovu podršku među ljudima. Podsećamo da je Kremlj već bio meta ukrajinskih napada.

U maju 2023. dron kamikaza srušio se na kupolu zastave u, kako su ruski zvaničnici rekli, pokušaju atentata na Putina. On se plaši novog napada na rusko sedište vlasti.

"Sada Kremlj čuva specijalna jedinica čiji su pripadnici naoružani automatskim oružjem, dok specijalne policijske snage kontrolišu saobraćaj u centru Moskve," javila je agencija Baza na svom Telegram kanalu.

U slučaju potrebe, u blizini su jake snage za brzu reakciju. Kako su mnogi mediji ranije objavili, Putin je naredio da se pojačaju mere bezbednosti oko luksuznih zgrada u kojima povremeno boravi sa partnerkom Alinom Kabaevom (41), bivšom olimpijskom šampionkom u gimnastici.

U međuvremenu, nekoliko izvora navodi da Kremlj razmatra novu rundu mobilizacije koja se očekuje do kraja ove godine, a koju bi mogli ubrzati događaji u Kurskoj oblasti i Belgorodu.

"Situacija je teška i mobilizacija je moguća do kraja godine,"  rekao je izvor koji je zatražio da ostane anoniman.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, nedavno je izjavio da "nema razgovora" o novoj mobilizaciji. Ruske vlasti u poslednje vreme ulažu brojne napore da povećaju brojnost svojih oružanih snaga na frontu. Tako je nekoliko stotina regruta iz Lenjingradske oblasti, nedaleko od Sankt Peterburga, nasilno stavljeno u avion i odvedeno u pravcu Kurske oblasti.

Jedan od prisilno mobilisanih pokušao je samoubistvo umesto da bude poslat na front. Novi regruti su već dobili svoje oružje i biće poslati u borbu.

Drugi izveštaji kažu da se regruti šalju da brane region Kursk, prkoseći ranijem Putinovom obećanju da neće slati nove regrute u ratna područja.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: