Svet 1

15.08.2024.

7:27

Južna Koreja spremna za saradnju: Imamo jedan uslov za Kim Džong Una

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol izjavio je da je spreman da uspostavi konsultativno telo na radnom nivou sa Severnom Korejom kako bi se razgovaralo o načinima za ublažavanje tenzija i nastavak saradnje, pošto je izložio svoju viziju ujedinjenja.

Izvor: Tanjug

Južna Koreja spremna za saradnju: Imamo jedan uslov za Kim Džong Una
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

U svom govoru povodom Dana nacionalnog oslobođenja povodom 79. godišnjice nezavisnosti od japanske kolonijalne vladavine nakon Drugog svetskog rata, Jun je rekao da je spreman da započne političku i ekonomsku saradnju ako Severna Koreja "napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji", prenosi Rojters.

Predsednik Južne Koreje je rekao da bi pokretanje "međukorejske radne grupe" moglo da pomogne u ublažavanju tenzija i rešavanju svih pitanja, od ekonomske saradnje do okupljanja porodica razdvojenih tokom Korejskog rata, od 1950. do 1953. godine.

"Počećemo političku i ekonomsku saradnju onog trenutka kada Severna Koreja napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji. Dijalog i saradnja mogu dovesti do suštinskog napretka u međukorejskim odnosima", rekao je on.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: