Svet 75

15.08.2024.

23:41

Rat – dan 904: Kritično je; Počela operacija "Smrt lisice"; Stiže nova pomoć

Rat u Ukrajini – 904. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 904: Kritično je; Počela operacija "Smrt lisice"; Stiže nova pomoć
Shutterstock/zef art

Podeli:

Rusija premešta trupe sa položaja na okupiranoj teritoriji Ukrajine u pravcu Kurske oblasti Ruske Federacije, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije Džon Kirbi.

Glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su njihove trupe prodrle 35 kilometara u Rusiju. Belorusija neće koristiti nuklearno oružje sve dok njene državne granice ne budu narušene, izjavio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Završeno

22:01

Rusija dobila zahtev UN da poseti Belgorodsku, Kursku i Brjansku oblast

Ruska strana dobila je zahtev Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava da poseti Belgorodsku, Brjansku i Kursku oblast, rekao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi.

"Naša stalna misija je primila zvanično pismo od Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa zahtevom da delegacija poseti Belgorodsku, Brjansku i Kursku oblast Ruske Federacije", potvrdio je Gatilov. 

Dodao je da je zahtev prosleđen Ministarstvu spoljnih poslova.

22:00

Politiko: SAD razmatraju slanje raketa dugog dometa Kijevu

Bajdenova administracija je otvorena da Ukrajini obezbedi krstareće rakete dugog dometa koje će  avionima F-16 dati veću borbenu moć, prenosi Politiko.

Spremnost Bele kuće da Ukrajini obezbedi rakete vazduh-zemlja pojavila se na pozadini iznenađujuće uspešne ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, napominje Politiko.

Konačna odluka o transferu projektila tek treba da bude doneta, ali prema rečima jednog zvaničnika Bajdenove administracije, radi se na najsitnijim detaljima. To uključuje proveru prenosa osetljive tehnologije i obezbeđivanje da ukrajinski avioni mogu da lansiraju takvu raketu.

Pentagon je odbio da komentariše da li je odobrio prenos rakete.

22:00

Bela kuća: Rusija prebacuje trupe iz Ukrajine u Kursk

Rusija premešta trupe sa položaja na okupiranoj teritoriji Ukrajine u pravcu Kurske oblasti Ruske Federacije, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije Džon Kirbi tokom razgovora sa novinarima, prenosi Glas Amerike.

"Vidimo da su neke ruske jedinice prebačene u oblast Kurska. Ali ovo su samo prvi izveštaji o tome šta vidimo. Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko ih ima, niti koliko ih još može biti, niti kakve su namere. biće, ali smo počeli da vidimo da se neke ruske jedinice preusmeravaju u Kursku oblast", ​​rekao je Kirbi.

20:08

19:28

Neonacisti kod Kurska?

Društvenim medijima kruži video na kojem se vidi kako vojnici ukrajinskih oružanih snaga koji nose šlemove u nacističkom stilu maltretiraju starijeg seljanina u, kako se čini, ruskoj Kurskoj oblasti, gde je Kijev sprovodio prekogranični napad tokom prošle nedelje.

Veruje se da su snimak snimili sami vojnici.

19:28

19:27

U toku operacija "Smrt lisice" za VSU

Što je tiše moguće, elitne ruske snage navodno „zatvaraju“ petlju na Kursku i možda Belgorodu u takozvanoj operaciji "Smrt lisice".

Konačno, rusko vazduhoplovstvo, artiljerija i rakete zemlja-zemlja biće raspoređeni da dokusure preostalih 12.000 ukrajinskih vojnika.

Unutar Kurska, stotine Čečena i Vagnerovaca su već preuzele misije čišćenje mobilnih udarnih jedinica Ukrajinaca, uveravaju nas iz ruskih medija.

Kijev je možda bio umešan u vojnu operaciju koja prevazilazi njegove mogućnosti, kažu ruski stručnjaci.

18:17

Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona

Rusija je formirala Koordinacioni savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima, a prvim sastankom je predsedavao ministar odbrane Andrej Belousov.

"Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija - Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške trupama koje rešavaju probleme pokrivanja državne granice, zaštite teritorije i stanovništva regiona", naveo je Belousov, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ključni zadatak tela je da vojnicima obezbedi oružje, prenosi RIA Novosti.

18:14

SAD najavile dodatne pakete pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će u narednim danima pružiti dodatne pakete vojne pomoći Ukrajini, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi Gardijan.

Napominje se da su Kirbijevi komentari usledili nakon što je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom o situaciji na bojnom polju i odbrambenim potrebama Ukrajine.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: