Svet 0

14.08.2024.

22:43

Otkriveni detalji planiranog napada na koncert Tejlor Svift u Beču: Iscureo ključan snimak

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Beran A., priznao je da je planirao napad. Forenzičari su uspeli da pronađu snimak na kojem osumnjičeni iskazuje odanost terorističkoj organizaciji IS.

Izvor: Večernji.hr

Otkriveni detalji planiranog napada na koncert Tejlor Svift u Beču: Iscureo ključan snimak
EPA-EFE/FELIX HUBER

Podeli:

Policija je značajno napredovala u istrazi pokušaja terorističkog napada povezanog sa otkazanim koncertom pop zvezde Tejlor Svift u Beču.

Istražitelji trenutno analiziraju 17 mobilnih telefona koje koriste Beran A. i njegovi saradnici, a koji su komunicirali preko aplikacija Signal i Telegram, prenosi Heute.

Policija je takođe identifikovala još dvojicu osumnjičenih koji su u pritvoru zbog sumnje da su umešani u planiranje napada. Pored glavnog osumnjičenog, uhapšeni su Luka K. (17) i Muhamed A. (19).

Sumnja se da su zajedno sa Beranom A. planirali napad koristeći lažnu policijsku opremu kako bi olakšali svoje namere. 

Inače, u automobilu sa glavnim osumnjičenim početkom avgusta bio je Luka K. Uz rotaciono svetlo i sirenu, projurili su kroz Ternic (Donja Austrija) vozeći se u suprotnom smeru.

"Ili su koristili svetla da se približe mestu napada ili da pobegnu," spekuliše direktor Državne zaštite Omar Haijavi-Piršner.

Beran A. je u zatvoru rekao da mu je Luka najbolji prijatelj. Njih dvojica su zajedno koristili narkotike, satima razgovarali telefonom i očigledno delili istu ideologiju. Nalepnice IS pronađene su u novčaniku tinejdžera hrvatsko-turskih korena.

Još jedan prijatelj, Muhamed A. (19), takođe je sada u istražnom zatvoru u Beču. Poput Luke K., i on je u džamiji u Majdlingu upoznao Berana A. – Austrijanca makedonskih korena. Njih dvojica su bili u kontaktu telefonom i razgovarali o mogućnostima života u zajedničkim stanovima u Beču.

Istražitelji takođe istražuju pet zaposlenih u kompaniji za održavanje koji su bili uključeni u pripreme za koncert Tejlor Svift i poznati su državnoj policiji. Trenutno su na slobodi, ali se analiziraju njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

Podsetimo, Beran A. je zločin priznao službenicima Državne bezbednosti: Ispred stadiona Ernst Hapel, kako je rekao, hteo je da "ubije što više nevernika" – sa dva kuhinjska noža, mačetama, lovačkom nož, itd.

Planirao je da eventualno upotrebi bombu, od koje je i sam konačno bio spreman da umre "mučeničkom smrću".

Inače, on se masovno radikalizovao prethodnih nedelja kroz video snimke berlinskog propovednika mržnje Abula Baraa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: