Svet 8

14.08.2024.

14:33

Čovek koji je razneo Severni tok je Volodimir Z.

Nemačka je izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio deo tima koji je odgovoran za eksploziju gasovoda Severni tok, navodi se u izveštaju tri nemačka medija.

Izvor: Blic.rs

Čovek koji je razneo Severni tok je Volodimir Z.
EPA-EFE/Danish Defence Command

Podeli:

Nemačka policija veruje da je muškarac, za koga je poznato da je živeo u Poljskoj, bio jedan od ronilaca koji su postavili eksplozivne naprave na cevovode koji vode od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora u septembru 2022. godine, objavile su danas novine SZ i "Cajt" (Die Zeit) i nemački javni servis ARD, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Rojters.

Kancelarija nemačkog glavnog tužioca odbila je da komentariše izveštaj.

Nemačka je u junu zatražila od Poljske da uhapsi Volodimira Z. (44), navodi se u izveštaju. Danas je magazin "Špigel", pozivajući se na izvore, objavio da veruje da je osumnjičeni napustio Poljsku.

Poljska dobila nemački nalog za hapšenje

Poljska je danas potvrdila da je primila evropski nalog za hapšenje osumnjičenog za napad na gasovode Severni tok 2022. godine, koji su izdale nemačke vlasti.

Iz poljskog nacionalnog javnog tužilaštva su, na pitanje da prokomentarišu evropski nalog za hapšenje koje su izdale nemačke vlasti u vezi sa napadom na gasovode Severni tok, rekli da je takav nalog dobijen, prenosi Rojters.

Poljsko tužilaštvo je, međutim, naglasilo da osumnjičeni nije uhapšen u Poljskoj jer je napustio teritoriju te zemlje i otišao u Ukrajinu početkom jula.

Par osumnjičen za sabotažu

Još jedan muškarac i žena, takođe ukrajinski instruktori ronjenja, osumnjičeni su za sabotažu, ali do sada za njima nisu izdati nalozi za hapšenje, navode pomenuti mediji.

I dalje nije jasno ko stoji iza eksplozija koje su uništile tri od četiri gasovoda, koji su postali simbol nemačkog oslanjanja na ruski gas nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

Švedski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na nekoliko predmeta pronađenih na mestu eksplozije, što je potvrdilo da su bile namerne.

Prošlog januara Nemačka je izvršila raciju na brodu za koji je rekla da je možda korišćen za transport eksploziva i rekla Ujedinjenim nacijama da veruje da su obučeni ronioci mogli da prikače uređaje na cevovode na dubini od oko 70 do 80 metara.

I Danska okončala istragu

Danska je krajem februara saopštila da je obustavila istrage o eksplozijama iz septembra 2022. godine na gasovodu Severni tok, kojim je transportovan gas iz Rusije u Nemačku, a nakon što je prethodno i Švedska prekinula istragu.

''Istraga je dovela do zaključka vlasti da je došlo do namerne sabotaže gasovoda. Međutim, procena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj", navodi se u saopštenju policije u Kopenhagenu, prenosi Rojters.

Severni tok 1 i 2, koji su transportovali gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su u nizu eksplozija u švedskim i danskim ekonomskim zonama, nakon čega je velika količina metana dospela na površinu.

Rusija i Zapad, koji su u zavadi oko ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, upirale su prstom jedna u drugu.
Sve strane negirale su bilo kakvu umešanost, i niko nije preuzeo odgovornost.

Švedska je ranije ovog meseca obustavila istragu o eksplozijama, navodeći da nema dovoljno jurisdikcije nad slučajem, ali je predala dokaze nemačkim istražiteljima.

Gasovod je dignut u vazduh 26. septembra 2022. godine istočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, od kada više nema dotoka gasa ka Nemačkoj.

Gasovode je izgradio Gasprom, mada Severni tok 2 nikada nije korišćen jer je Nemačka zaustavila projekat nekoliko dana posle ruskog napada na Ukrajinu.

"Malo verovatno da je Zelenski znao za akciju"

Kako je list Špigel preneo u avgustu prošle godine iz međunarodnih obaveštajnih krugova, ideja Kijeva bila je da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i „njegov najvažniji instrument ucene“ prema nemačkoj Vladi.

Doduše, to što su tragovi vodili u Ukrajinu ne mora da znači da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu, pisao je tad list.

"Čak bih rekao da obaveštajci i stručnjaci za bezbednost misle da je veoma malo verovatno da je ukrajinski predsednik Zelenski znao za akciju", rekao je tad novinar Volf Vidman-Šmit.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: