Svet 20

14.08.2024.

8:42

Ukrajinci spremni: Udariće i na Moskvu?

Ukrajinska vojska je prekjuče prvi put saopštila da je u nedeljnoj ofanzivi osvojila čak 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije.

Izvor: Index.hr

Ukrajinci spremni: Udariće i na Moskvu?
Profimedia

Podeli:

Ruski guverner Kurska je, međutim, u razgovoru s predsednikom Vladimirom Putinom, koji nije krio nezadovoljstvo, priznao da su izgubili 28 naselja u Kurskoj oblasti i da je skoro 200.000 Rusa napustilo svoje domove.

Bi-Bi-Si je razgovarao s nekima od vojnika koji su učestvovali u ofanzivi.

Tomaš se upravo vratio iz misije s drugarom "Akordom", koji je nonšalantno rekao da je sve "kul". Njihova jedinica dronova je dva dana utirala put za prekogranični upad na rusku teritoriju.

"Dobili smo naređenje da dođemo ovamo, ali nismo znali šta to znači. Unapred smo dogovorili komunikaciju i osmatranje neprijatelja kako bismo oslobodili put", rekao je Tomaš.

"Lako smo ušli u Rusiju, nije bilo puno otpora"

Iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio o gađanju oblasti iz kojih Rusija može da izvrši napade na Ukrajinu, tačan cilj ove ofanzive još nije jasan. U svakom slučaju, jasno je da Kijev raspoređuje neke od svojih najboljih trupa.

Vojnik, koji je još u Rusiji, rekao je Bi-Bi-Siju preko aplikacije za razmenu poruka Telegram da su se za misiju pripremali mesecima.

"Element iznenađenja je proradio. Lako smo ušli u Rusiju, nije bilo mnogo otpora. U toku noći 6. avgusta prve grupe su prešle granicu i krenule u nekoliko pravaca. Gotovo odmah su stigle do zapadne periferije grada Suža", rekao je on.

Desetine hiljada civila evakuisano je s obe strane granice zbog pojačanih napada i žestokih borbi.

"Ruski civili koje srećemo ne pružaju otpor. Mi ih ne diramo, a oni imaju negativan stav prema nama ili ga uopšte nemaju. Takođe nam daju lažne informacije o pozicijama ruskih trupa", dodaje on.

"Treba da osvoje sve, čak i Moskvu!"

Vojnici koje je intervjuisao Bi-Bi-Si potvrdili su da su Rusi prerasporedili svoje snage s istočnog fronta.

Putin je obećao "snažan odgovor" na prvo zauzimanje ruske teritorije od Drugog svetskog rata. Ali nije uplašio sve stanovnike pograničnih naselja.

Miša i njegov drug Valera prošli su pored novinara Bi-Bi-Sija u narandžastoj ladi.

"Želim da zauzmu Kursk. Treba da zauzmu sve, čak i Moskvu!", rekao je Miša.

Valera je dodao da je Rusija prva napala.

"Prva je napala Rusija, a ne mi. Sada su naši momci odgovorili i pokazali za šta smo sposobni. Uradili bismo to ranije da smo smeli", rekao je on.

Nedostaje vojnika

Ukrajina je dobila zeleno svetlo od Zapada za napade na rusku teritoriju. Ali ulozi su veliki. Ruske snage brojčano nadmašuju ukrajinske.

"Da bismo zadržali rusku teritoriju, potrebne su nam dve stvari!", rekao je ukrajinski vojnik iz Rusije.

"Još gradova kao što je Suža je pod našom kontrolom i više jedinica. Naša prva linija već puca po šavovima i nije jasno gde ćemo dobiti ljudstvo", dodaje on.

Kijev se očigledno nada da će Rusija biti prinuđena da pomeri svoj fokus s borbi na ukrajinskom tlu na sopstvenu teritoriju. Neki u Ukrajini veruju da bi ova kontraofanziva mogla da ojača njenu poziciju u budućim mirovnim pregovorima. S druge strane, ovakav upad na rusku teritoriju može otežati pregovore između zaraćenih strana.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: