Svet 2

13.08.2024.

23:28

Obezbeđeno: 500 dronova kreće na Ruse

Letonija će poslati stotine dronova Ukrajini za borbu protiv Rusije, saopštili su danas zvaničnici u Rigi.

Izvor: Index.hr

Obezbeđeno: 500 dronova kreće na Ruse
Shutterstock/Parilov

Podeli:

Letonija je obezbedila skoro 500 bespilotnih letelica različitih tipova letonskih proizvođača koje će biti poslate u Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedan od najstrastvenijih pristalica Ukrajine

Istovremeno, letonska vlada odlučila je da ukrajinskim bezbednosnim vlastima preda 30 polovnih policijskih automobila. Letonija je u julu najavila da će u Ukrajinu postepeno slati više od 2.500 dronova u vrednosti od četiri miliona evra. Dronove će proizvoditi sedam letonskih kompanija, navodi ministarstvo.

Ukrajina se više od dve godine brani od ruske invazije i u velikoj meri zavisi od zapadne podrške vojnoj opremi.

Letonija je jedna od najodlučnijih pristalica Kijeva. Zajedno sa Velikom Britanijom, ta baltička zemlja, koja se graniči sa Rusijom i Belorusijom, predvodi savez država sa ciljem da pošalje milion dronova u Ukrajinu.

Desetak članica alijanse, među kojima je i Nemačka, obavezalo se da će investirati u proizvodnju bespilotnih letelica i poslati ih u Ukrajinu zajedno sa rezervnim delovima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: