Svet 0

13.08.2024.

19:05

Granica je pređena – Belorusija obara

Beloruske vlasti optužile su Ukrajinu za ugrožavanje njenog vazdušnog prostora. Bespilotne letelice koje su navodno preletele iznad teritorije Belorusije su oborene.

Izvor: Aero.rs

Granica je pređena – Belorusija obara
Tanjug/State TV and Radio Company of Belarus via AP, File

Podeli:

Nove tenzije izbile su na relaciji između Minska i Kijeva nakon što su, kako tvrdi beloruski vojni i politički vrh, ukrajinski dronovi ušli u vazdušni prostor Belorusije u petak 9. avgusta.

"Napadačke bespilotne letelice" poslate iz pravca Ukrajine su prešle državnu granicu, a beloruske oružane snage su ih potom oborile, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Belorusije koje je prenela Belta.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je dan kasnije izneo detalje o incidentu, rekavši da su se oboreni dronovi kretali na visini od 1,5 kilometara. On je takođe izjavio da su u obaranju učestvovale i jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Ruske Federacije.

Kao odgovor na navodne ukrajinske akcije, Aleksandar Lukašenko je naredio da se na granicu sa Ukrajinom pošalju dodatne vojne snage, preno je Radio Slobodna Evropa. Otpravnik poslova Ukrajine takođe je pozvan na razgovor sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Belorusije, a njemu su izneti stavovi beloruskih vlasti povodom najnovijih događaja.

Ukrajinski zvaničnici nisu se oglasili u vezi sa ovim incidentom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: