Svet 0

13.08.2024.

16:08

Eksplozija u Crnom moru: Akcija rumunske mornarice

Rumunska mornarica je danas izvela kontrolisanu eksploziju mine koja je zalutala do rumunske obale Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Eksplozija u Crnom moru: Akcija rumunske mornarice
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo je saopštilo da su lokalni zvaničnici rano jutros upozorili mornaricu o neidentifikovanom objektu koji je isplivao na obalu u blizini Grindul Čituka na jugoistoku Rumunije.

To područje je deo delte Dunava, koju Rumunija deli sa Ukrajinom, a mina je detonirna u 12.50 časova po lokalnom vremenu, piše Rojters.

''Pregledom fotografija napravljenih na licu mesta, objekat je najverovatnije protivsletna plovnica tipa IaRM", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rumunija, Bugarska i Turska oformile su zajedničku radnu grupu za uklanjanje zalutalih mina, koje su počele da plutaju Crnim morem nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Od početka rata, više od 100 zalutalih mina je otkriveno i uništeno, saopštila je rumunska mornarica. Crno more je ključno za isporuke žitarica, nafte i naftnih derivata i dele ga Bugarska, Rumunija, Gruzija i Turska, kao i Ukrajina i Rusija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: