Svet 1

13.08.2024.

16:35

Koliko Ukrajina može da napreduje u Kursku? Nemački ekspert: Autogol, Rusi profitiraju MAPA

Po prvi put od početka ruske invazije, Ukrajina je poslala trupe da zauzmu veći deo ruske teritorije. Zapadni stručnjaci kažu da je napad na Kursk znak nove strategije - ali je rizičan.

Izvor: DW

Koliko Ukrajina može da napreduje u Kursku? Nemački ekspert: Autogol, Rusi profitiraju MAPA
RussianTanjug/ Defense Ministry Press Service via AP

Podeli:

Ukrajina je možda napravila "prvi korak" ka promeni strategije u svojoj odbrani od ruske invazije.

Tako je Džen Spindel, docent na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD, opisala nedavna dešavanja u zapadnom ruskom regionu Kursk.

"Ukrajina ne može da nastavi da se bori sa ovim ratom na isti način na koji je bila u poslednje dve godine. Jednostavno nema ljudstvo ili zalihe oružja da to uradi", rekla je Špindel, stručnjak za spoljnu politiku i bezbednost.

"Rusija je mnogo veća i ima veću vojsku, a Ukrajina ne može da nastavi da se bori protiv Rusije na ravnopravnoj osnovi", rekla je ona. "Mora da prihvati mnogo više asimetričnog rata i unese sukob u Rusiju, ako želi da ima nadu da će ostati u borbi."

Špindel je rekla da to značilo da bi Ukrajina, umesto da se suprotstavi ruskoj vojsci, u mnogim aspektima superiornijoj na otvorenom bojnom polju, morala da primeni taktiku koja je prikladnija snazi i naoružanju koje su na raspolaganju ukrajinskim snagama — upravo ono što se čini da se dešava u Kursku.

"Ovu operaciju u Rusiji vidim kao pokušaj Ukrajine da malo promeni svoju strategiju", rekla je ona za Doče vele i dodala:

"To pokazuje da ruska teritorija više nije 'zabranjena' i da će Ukrajina napasti rusku teritoriju kako bi primorala Rusiju da skrene svoje snage od bombardovanja i izazivanja razaranja u Ukrajini."

Koliko su se ukrajinske trupe odmakle u Rusiju?

Prema ruskim izvorima, ukrajinske trupe napredovale su u oblast Kursk 6. avgusta, brzo se pomerivši nekih 10 kilometara pored granice. Nedelju dana kasnije, medijski izveštaji sugerišu da su Ukrajinci napredovali oko 30 kilometara ka ruskoj teritoriji i da su zauzeli nekoliko malih sela.

Linija fronta ostaje promenljiva.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je zaustavilo ukrajinsko napredovanje, rekavši da su borbe sada ograničene na dva manja okruga na granici.

Moskva je posebno zabrinuta za bezbednost nuklearke Kursk, iako su, prema ruskim izveštajima, borbe i dalje najmanje 30 kilometara udaljene od tog područja.

Ova ofanziva je prvo veće napredovanje zvaničnih ukrajinskih trupa na rusku teritoriju od početka ruske invazije u februaru 2022.

Prošle godine, neformalne operacije ruskih opozicionih jedinica koje se bore za Ukrajinu odvijale su se u ruskoj oblasti Belgorod, južnije od Kurska.

"Dobro za moral, ali beznačajano u ratu"

Ukrajinski napredak bio je "rezultat pažljivog planiranja“ od strane Kijeva i "potpuni neuspeh ruskog izviđačkog rada", smatra austrijski vojni istoričar pukovnik Markus Rajzner.

On je pripisao Kijevu "jasnu propagandnu pobedu", jer su sada svi fokusirani na Kursk, a ne na ukrajinski Donbas južnije, gde Rusi polako napreduju ka gradovima kao što su Časiv Jar i Pokrovsk.

Ako Ukrajina bude u stanju da zadrži svoju kontrolu u regionu Kursk, rekao je on, to bi primoralo Rusiju da se pregrupiše — smanjujući pritisak u Donbasu.

Gustav Gresel, stručnjak za vojne poslove iz Berlina u Evropskom savetu za spoljne odnose, skeptičnije je gledao na situaciju u prvim danima ukrajinske ofanzive, nazivajući je "dobrom za moral, ali beznačajnom u ratu".

"Nije bilo znakova da Rusija pokreće trupe sa istoka kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje", rekao je on za Dojče vele.

Međutim, poslednjih dana pojavili su se nepotvrđeni izveštaji da je Rusija premestila neke trupe sa severoistoka Ukrajine u Kursk.

"Rusija će jedina imati korist od proširenja linije fronta na rusku teritoriju, jer to dodatno opterećuje ukrajinske oružane snage", rekao je Gresel.

Koliko će Ukrajina dalje napredovati?

Ukrajina je možda napravila "prvi korak" ka promeni strategije u svojoj odbrani od ruske invazije.

Tako je Džen špindel, docent na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD, opisala nedavna dešavanja u zapadnom ruskom regionu Kursk.

Špindel smatra da Ukrajina ne mora da napreduje "naročito daleko" na rusku teritoriju da bi ostvarila svoje ciljeve.

"Mislim da niko ne želi da vidi da ovo eskalira do sukoba u kojem Ukrajina šalje trupe ka Moskvi, ili da ŠALJE dronove ili avione u tom pravcu", rekla je ona i dodala da što više ukrajinska vojska napreduje, to je veći rizik da će trupe biti odsečene od puteva snabdevanja.

Špindel je rekla da su najnovija dostignuća, u oblastima koje služe kao ruska zona raspoređivanja i gde ona drži svoje oružje, 'dovoljno značajna da budu jasna operacija unutar Rusije, ali nedovoljno daleko da bi rizikovala mnogo širu eskalaciju rata'.

Ukrajina, rekla je ona, treba da održi ravnotežu i pokaže obzir prema svojim zapadnim partnerima.

Međutim, ona veruje da ovaj upad na rusku teritoriju verovatno neće biti poslednji.

"Kladim se da ćemo videti povećane operacije poput ove, ali da će Ukrajina pokušati da ih iznenadi, kao što je to učinila sa ovom operacijom u Kursku", rekla je ona i dodala:

"Ukrajina ne može da se meri sa ruskom vojskom, ali može da nastavi da se oslanja na iznenađenje i superiornu taktiku kako bi pokušala da održi Rusiju van ravnoteže."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: