Svet 0

13.08.2024.

9:48

Dva napada jutros u Crvenom moru: Huti "kidišu" na brodove

Jemenska pobunjenička grupa Huti izvršila je jutros dva napada na brodove u Crvenom moru. Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Izvor: Tanjug

Dva napada jutros u Crvenom moru: Huti "kidišu" na brodove
Shutterstock/ zef art

Podeli:

Drugi se dogodio nekoliko sati kasnije oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP i dodaje da nije odmah bilo jasno da li je na meti bio isti brod.

Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena, Iran, razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija 31. jula u Teheranu.

Njihovi napadi već su poremetili jedan trilion dolara robe koja godišnje protiče pomorskom rutom ključnom za trgovinu između Azije, Evrope i Bliskog istoka, a, kako piše američka agencija, Huti su izazvali i najintenzivniju borbu koju je američka mornarica videla od Drugog svetskog rata.

Huti su napali više od 70 plovila u kampanji u kojoj je od početka rata u Gazi u oktobru ubijeno četiri mornara.

Zaplenili su jedno plovilo, a dva potopili. Pobunjenici tvrde da su njihovi napadi usmereni na brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenim Kraljevstvom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: