Svet 17

13.08.2024.

23:43

Rat – dan 902: Masovni napadi na Rusiju; Ukrajina dobija odužje; Zauzeto 78 naselja

Rat u Ukrajini 902. dan. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je PVO oborila 30 od 38 dronova koje je Rusija noćas lanisrala na Ukrajinu.

Izvor: B92.net

Rat – dan 902: Masovni napadi na Rusiju; Ukrajina dobija odužje; Zauzeto 78 naselja
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Viničke, Sumske, Kirovogradske, Hersonske, Černigovske, Dnjepropetrovske i Čerkaška oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk izjavio je da je Rusija noćas na Ukrajinu ispalila i dve balističke rakete Iskander-M/KN-23.

Završeno

23:34

Pomoćnik američkog državnog sekretara stigao u Ukrajinu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Džejms O'Brajen doputovao je u Ukrajinu, saopštila je ambasador SAD u Ukrajini Bridžit Brink.
 

23:01

"Rusiju treba primorati"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da Rusiju treba primorati da prisustvuje mirovnom samitu jer to, kako je naveo, neće učiniti voljno.

Podoljak je rekao za ukrajinsku TV da jedan od metoda prinude predstavljaju akcije na bojnom polju, misleći na ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji. "Jednostavni pozivi Rusiji ne funkcionišu, samo skup prinudnih mera funkcioniše", naveo je Podoljak, preneo je Rojters.

22:07

Ukrajini stiže 500 dronova

Letonija će poslati stotine dronova Ukrajini za borbu protiv Rusije, saopštili su danas zvaničnici u Rigi.

Letonija je obezbedila skoro 500 bespilotnih letelica različitih tipova letonskih proizvođača koje će biti poslate u Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 

21:06

"Samoubilački upad neće okončati rat"

Napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast neće doprineti napretku na putu ka postizanju mira u sukobu, izjavio je za Sputnjik američki kongresmen iz Republikanske partije Pol Gosar.

"Samoubilački upad Ukrajine preko granice neće okončati užasni rat, koji je odneo živote stotine hiljada vojnika. Ponovo pozivam na mir", rekao je Gosar.
 

18:36

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

- Ruska vojska je uništila ukrajinski lovac Su-27, pogođena su tri lansera i radarska stanica PVO sistema S-300PT;

- Ukrajinska vojska izgubila je do 635 vojnika, tenk "abrams" i borbeno vozilo pešadije "bredli" u zoni odgovornosti grupe "Centar";

- Ruski PVO sistemi oborili su 52 ukrajinska drona, helikopter Mi-8;

-Ukrajinska vojska izgubila je do 470 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Zapad";

- Grupa "Istok" poboljšala je položaj duž fronta, ukrajinska vojska izgubila je do 100 vojnika;

-Grupa "Jug" je za nedelju dana porazila formacije šest neprijateljskih brigada, Ukrajina je izgubila više od 510 vojnika;
 

18:35


Prema najnovijim podacima u ukrajinskom napadu na autobus u Lisičansku dve osobe su poginule a 31 je ranjena.

17:09

Moskva zabrinuta zbog angažovanja Moldavije u isporukama američkih aviona Ukrajini

Otpravnik poslova Moldavije u Ruskoj Federaciji Aleksandar Četrara pozvan je danas u rusko ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je izražena zabrinutost Rusije zbog pisanja medija da će avioni F-16 koji se prebacuju u Kijev biti bazirni u Moldaviji, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Moldavska strana je pozvana da se striktno pridržava neutralnog statusa koji je osnova državnosti Republike Moldavije i da ne preduzima korake koji bi mogli da doprinesu eskalaciji ukrajinske krize, koji ukazuju na umešanost Kišinjeva u eskalaciju i imaju destruktivan uticaj na situaciju oko Pridnjestrovlja", ističe se u saopštenju ruskog MIP.

16:55

Masovni napadi na Ukrajinu iz Kurska

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Rusija od juna koristila oblast Kursk da izvrši više od dve hiljade prekograničnih napada na ukrajinsku teritoriju i da su ukrajinske snage zauzele oblasti iz kojih su ovi napadi izvršeni.

"Treba naglasiti da operacija u Kurskoj oblasti pomaže frontu jer ne dozvoljava Rusiji da prebaci nove trupe u Donjecku oblast, što otežava njenu vojnu logistiku", rekao je Zelenski.

16:11

Ukrajinski gubici u Kursku

Za vreme borbenih dejstava u Kurskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 2.030 vojnika, 35 tenkova i četiri PRO sistema, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je navedeno, samo za poslednja 24 sata ukrajinske snage su u Kurskoj oblasti izgubili 420 vojnika, 55 jedinica oklopne tehnike i to: četiri tenka, osam oklopnih transporera.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: