Svet 0

12.08.2024.

20:37

Kraj je i zvanično: Povlače vojsku

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein otputovaće sledećeg meseca u Vašington da zvanično objavi povlačenje američkih vojnih snaga iz arapske zemlje, rekao je iranski Tasnim, pozivajući se na izvore.

Izvor: Klix.ba

Kraj je i zvanično: Povlače vojsku
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Izvori su rekli novinaru Tasnima u Iraku da će irački ministar spoljnih poslova i američki državni sekretar Antoni Blinken održati konferenciju za novinare tokom predstojeće posete iračkog diplomate SAD kako bi pročitali saopštenje o završetku mirovne misije koju predvode SAD u Iraku.

Povlačenje snaga međunarodne vojne koalicije iz Iraka, isključujući region Iračkog Kurdistana, počeće u septembru 2025. godine, rekli su izvori.

Snage međunarodne vojne koalicije planiraju da se povuku iz regiona Kurdistana u septembru 2026.

Ova informacija dolazi nakon što su američke trupe stacionirane u Iraku više puta bile na udaru proiranskih milicija. Tokom napada korišćene su balističke rakete i dronovi.

Ranije je Irak zahtevao da misija pomoći Ujedinjenih nacija, osnovana nakon invazije na tu zemlju 2003. godine, završi svoj rad do kraja 2025. godine, rekavši da više nije potrebna jer je Irak postigao značajan napredak ka stabilnosti.

Od 2023. godine, iračka vlada suspendovala je nekoliko međunarodnih misija, uključujući koaliciju koju predvode SAD stvorenu 2014. za borbu protiv Islamske države i misiju UN koja je uspostavljena da traži odgovornost za zločine džihadističke grupe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: