Svet 1

12.08.2024.

18:29

Turska odabrala stranu: "Fokus je NATO"

Turska je u potpunosti posvećena svojim obavezama u okviru NATO alijanse, naglasio je njen ministar odbrane Rojtersu u ponedeljak, usred sve veće zabrinutosti među saveznicima da se zemlja okreće od Zapada.

Izvor: Jutarnji.hr

Turska odabrala stranu: "Fokus je NATO"
Shutterstock/thehakanarslan

Podeli:

Turski predsednik Tajip Erdogan saopštio je prošlog meseca da želi Tursku u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), političkom, ekonomskom i bezbednosnom savezu koji su 2001. godine pokrenule Kina, Rusija i zemlje Centralne Azije kao protivteža zapadnim savezima.

Ministar odbrane Jašar Guler je, u pisanom odgovoru na upit Rojtersa, istakao da članstvo Turske u NATO-u ne sprečava da razvija odnose sa ŠOS.

"Pored toga, naš prioritet je ispunjavanje obaveza u NATO-u kao važnog saveznika i jačanje solidarnosti sa našim saveznicima. Naš fokus treba da bude na spremnosti, odlučnosti i snazi NATO-a".

Ankara je takođe zainteresovana za članstvo u organizaciji BRIKS i održava prijateljske odnose sa Rusijom, posebno u oblastima energetike, turizma i odbrane, što je zabrinulo zapadne saveznike.

Ankara ponavlja da ostaje verna članica NATO-a.

SAD su 2019. sankcionisale Tursku tako što su je uklonile iz programa nabavke borbenih aviona F-35 za nabavku ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Od tada Ankara pokušava da dogovori kupovinu 40 borbenih aviona Blok-79 F-16, koje je Vašington odobrio nakon što je Turska pristala na članstvo Švedske u NATO.

Guler je rekao da se nabavka aviona odvija po planu i da se nastavljaju razgovori o ponovnom pokušaju nabavke aviona F-35.

On je dodao da Turska želi da kupi 40 aviona Eurofighter Tiphoon od Nemačke, Britanije i Španije, ali da je to pitanje i dalje na mestu, iako se Ankara nada pozitivnom odgovoru saveznika.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: