Svet 27

12.08.2024.

10:02

Počelo je; Rusi beže VIDEO

Ruske vlasti su pred ofanzivom ukrajinskih snaga jutros naredile evakuaciju u Belgorodskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom.

Izvor: Beta, Kijev Post

Počelo je; Rusi beže VIDEO
EPA-EFE/Samuel Corum / POOL

Podeli:

"Imamo alarmantno jutro, neprijateljsku aktivnost na granici Krasnojaružskog okruga. Da bismo zaštitili život i zdravlje našeg stanovništva, počinjemo da premeštamo ljude koji žive u okrugu na bezbednija mesta", naveo je Vječeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti,  u video-poruci objavljenoj na Telegramu, a, prenela je agencija Interfaks.

Okrug Krasnojaruški ima oko 14.000 stanovnika.

Evakuacija u Belgorodskoj oblasti sprovodi se u trenutku kada je ruska vojska suočena sa ukrajinskim oružanim upadom u regionu Kurska u kojem, prema podacima ukrajinske strane, učestvuju hiljade vojnika.

Kako piše Kijev post, ukrajinske jedinice preletele su u utorak ujutru granicu u, do sada, najvećoj i najuspešnijoj ofanzivi Kijeva u dvoipogodišnjem sukobu. Ukrajinske trupe napredovale su nekoliko kilometara primoravajući rusku vojsku da juri sa rezervama i dodatnom opremom - iako nijedna strana nije dala precizne detalje o angažovanim snagama.

Lokalni zvaničnici su detaljno opisali razmere evakuacije civila iz gradova i sela u blizini zone borbenih dejstava

"Više od 76.000 ljudi je privremeno premešteno na bezbedna mesta", citirala je državna novinska agencija TASS zvaničnika regionalnog ministarstva za vanredne situacije na brifingu u subotu.

Hitna pomoć je dopremljena u granično područje, a dodatni vozovi za prestonicu Moskvu su pušteni za ljude koji beže od borbi.

"Rat je došao do nas", rekla je jedna žena, koja je odbila da kaže svoje ime, za AFP nakon što je u petak stigla na moskovsku železničku stanicu.

Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je kasno u petak da počinje "protivterorističke operacije u oblastima Belgorod, Brjansk i Kursk" kako bi zaštitio građane. Bezbednosne snage i vojska imaju široka ovlašćenja za hitne slučajeve tokom "protivterorističkih" operacija.

Takođe, ruska nuklearna agencija je u subotu upozorila na "direktnu pretnju" obližnjoj nuklearnoj elektrani Kursk, manje od 50 kilometara (30 milja) od borbi.

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: