Svet 1

12.08.2024.

9:49

Počinju vojne vežbe: Hiljade vojnika uvežbava "likvidaciju" Kim Džong Una?

SAD i Južna Koreja počeće iduće nedelje godišnje letnje vojne vežbe radi povećanja sposobnosti da se suprotstave oružanim i sajber pretnjama Severne Koreje, saopštile su danas južnokorejska i američka vojska.

Izvor: Tanjug

Počinju vojne vežbe: Hiljade vojnika uvežbava "likvidaciju" Kim Džong Una?
EPA-EFE/JUNG YEON-JE / POOL

Podeli:

Portparol južnokorejskog generalštaba pukovnik Li Sung-jun rekao je na konferenciji za novinare da će vojske Južne Koreje i SAD tokom vežbi dodatno ojačati svoje sposobnosti za odvraćanje i odbranu od oružja za masovno uništenje.

Li je naveo da će oko 19.000 južnokorejskih vojnika, slično kao prošle godine, učestvovati u vežbama. Portparol američkih snaga u Južnoj Koreji, pukovnik Rajan Donald, istakao je da će se godišnjim vežbama dve zemlje pridružiti i države članice Komande Ujedinjenih nacija na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja osuđuje vojne vežbe zapadnih saveznika u regionu, ocenjujući da one predstavljaju pronu za nuklearni rat. Seul i Vašington kažu da su vežbe defanzivne i da predstavljaju odgovor na pretnje iz Severne Koreje.

Podsetimo, prethodnih godina se na ovim vojnim vežbama "slala surova poruka lideru Severne Koreje", a 2017. je izbio skandal kada su isplivali snimci kako američke Foke i pripadnici specijalnih jedinica Južne Koreje uvežbavaju "kidnapovanje i likvidaciju severnokorejskog lidera Kim DŽong Una".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: