Svet 40

12.08.2024.

13:55

Imaš problem, Vladimire Vladimiroviču, i to veliki

Vojna operacija u kojoj je Ukrajina zauzela deo ruskog regiona Kursk pokazuje sposobnost te zemlje da postigne iznenađenje i iznenadne prodore, piše Forin polisi.

Izvor: Jutarnji list, Forin polisi

Imaš problem, Vladimire Vladimiroviču, i to veliki
Profimedia/Sefa Karacan / Anadolu

Podeli:

Kako se ističe, to je takođe prvi put da su deo Rusije okupirale strane trupe, još od Drugog svetskog rata, što pokazuje Rusima kako je krvavi rat koji su pokrenuli protiv svog suseda sada zakucao na njihova vrata.

S obzirom na to da se donedavno u Vašingtonu, Berlinu i u drugim zapadnim medijima vodio niz rasprava o navodnim crvenim linijama Kremlja koje bi pokrenule treći svetski rat i nuklearni armagedon, jer je jedna od krajnjih linija bila prenošenje rata u Rusiju, sada se dogodilo upravo to. Rusija je napadnuta i to zapadnim oružjem.

Strah od nekontrolisane eskalacije navela je administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena i neke od zapadnih partnera da ozbiljno ograniče i vrste oružja isporučenog Ukrajini i njihov dozvoljeni domet.

Ukrajini nije bilo dozvoljeno da koristi zapadne projektile za gađanje vojnih objekata na ruskoj strani granice, podseća Forin polisi.

Pošto ofanziva još traje, a Kijev uglavnom ćuti o događajima, još je prerano reći kojim se strateškim ciljevima Ukrajina nada. Jedna od spekulacija koja je postala popularna jeste da bi to moglo dovesti do bržeg kraja rata, budući da ova operacija jasno daje do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Ukrajina ima potencijal nanošenja štete Rusiji.

Ako ukrajinske snage uspeju da zadrže kontrolu nad osvojenom ruskom teritorijom, to bi moglo da pojača uticaj Ukrajine u potencijalnim pregovorima o okončanju rata. Ukrajinski munjeviti napad na Rusiju već potkopava raširenu ideju da Putin može diktirati uslove prekida rata.

Čini se da Kijev pokazuje da je baš to jedan od ciljeva ofanzive. Neimenovani savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je za Vašington post: "Ovo će nam dati snagu koja je potrebna za pregovore s Rusijom – o tome se radi."

Ako se čini da Kijev priprema teren za potencijalne pregovore, to je takođe posledica nekoliko činilaca, a jedan je rastući umor od rata među ukrajinskim stanovništvom. Iako je većina Ukrajinaca za borbu dok se ne oslobode sva područja koja je Rusija okupirala od 2014, raste broj onih koji kažu da bi Ukrajina mogla deo tih teritorija da zameni za mir.

Drugo, raste kritika, posebno u zapadnoj Evropi i na globalnom jugu, jer je Ukrajina više puta odbacila mogućnost razgovora s Moskvom. U Kijevu su rizikovali da budu smatrani nepopustljivim u pogledu završetka rata, a to preti gubitkom međunarodne podrške. Konačno, strateški položaj Ukrajine je riskantan. Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i iznenadni prekid američke pomoći se ne mogu isključiti, a čak bi i administracija Kamale Haris mogla imati problema da sastavi buduće pakete podrške ako republikanci zadrže većinu u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

U svetskom političkom mazanu Forin polisi piše da postoji stav da se sada može promeniti i narativ o pregovorima – od sporazuma "zemlja za mir" do dogovora "zemlja za zemlju". Ovo stavlja Putina "u škripac". Gubitak kontrole nad delovima uže Rusije ogromna je sramota za Kremlj.

Na potezu Sirski

Ne zna se šta dalje smera ukrajinski vrhovni komandant general Aleksandar Sirski. Ali kakve god bile vojne i političke namere, ni on ne može znati ishod. Kako god se ova operacija završila, Ukrajina je pokazala svetu da je još uvek spremna za borbu.

Ali od ruske aneksije Krima, ukrajinske teritorije koje Putin želi da zadrži takođe su deo državne teritorije koji je dužan da brani.

S tim u vezi, u smislu percepcije ruske elite i javnosti, obnova ruske legitimne državne teritorije imaće prednost nad kontinuiranom okupacijom nedavno osvojenih područja, posebno ako razmena teritorija otvori ukidanje zapadnih sankcija.

Na neki način, nova ukrajinska strategija mogla bi da otvori prostor za mirotvorce u ruskom vođstvu – pod pretpostavkom da postoje i imaju ikakav uticaj na Putina. Sve dok Ukrajina može da zadrži svoje osvojene teritorije u Rusiji, vršiće snažan pritisak na Putina da ih vrati pod kontrolu Moskve.

Ništa od ovoga, međutim, ne menja najosnovniji problem s dogovorenim ishodom: činjenicu da je Rusija ignorisala gotovo svaki sporazum koji je potpisala s Ukrajinom. Ali za Ukrajince i njihove zapadne pomagače koji se nadaju kraju rata, neke intrigantne mogućnosti mogle bi uskoro biti na stolu, zaključuje se u tekstu koji je objavio Forin polisi.

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: