Svet 3

12.08.2024.

8:47

Rusi u problemu: Udar na Kursk promenio tok rata?

U najnovijoj analizi ukrajinsko-ruskog rata, Institut za proučavanje rata (ISW) zaključuje da je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine promenila dinamiku sukoba i, bar privremeno, primorala Moskvu da prerasporedi snage i resurse u Kursku oblast.

Izvor: Klix.ba

Rusi u problemu: Udar na Kursk promenio tok rata?
Profimedia

Podeli:

Oni smatraju da je ruska inicijativa iz novembra 2023. omogućila Moskvi da odredi lokaciju, vreme, obim i žestinu borbi u Ukrajini, primoravajući Kijev da troši materijal i ljudstvo na odbrambene operacije.

"Ukrajinska operacija u regionu Kursk je, međutim, primorala Kremlj i rusku vojnu komandu da reaguju i preraspodele snage i resurse u sektor na koji je ukrajinska vojska izvršila napade. Ruske snage nisu izvele aktivne operacije u regionu Kurska," navodi se u analizi.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Sa Instituta su istakli da je Rusija kontrolisala dinamiku rata na celom frontu pokušavajući da spreči ukrajinske snage da gomilaju ljudstvo i oružje za buduće kontraofanzivne operacije.

"Istovremeno su odredili tempo borbi koji bi ruskim snagama omogućio da održe aktivne ofanzivne operacije koje su u toku," navodi se u analizi.

Dodali su da su ruska vojna komanda i predsednik zemlje verovatno pogrešno procenili da Ukrajina nema kapacitet da ugrozi rusku inicijativu.

"Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti i mogući dalji ukrajinski prekogranični upadi primoravaju Kremlj i rusku vojnu komandu da donesu odluku o tome da li da posmatraju međunarodnu granicu od 1.000 km sa severoistočnom Ukrajinom kao legitimnu liniju fronta koju Rusija mora da brani umesto toga. mirnog dela fronta kako se tretira od jeseni 2022. godine," navodi se.

Na kraju, tvrde da bi odgovor Rusije mogao da znači da se fokusira i na taj deo fronta, što bi nametnulo dugoročna ograničenja operativnog planiranja, sa kojima se Rusija do sada nije suočavala.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: