Svet 19

11.08.2024.

22:54

Požar u nuklearnoj elektrani: Evropa u opasnosti? VIDEO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je snimak na kome se vidi dim iz oblasti nuklearke Zaporožje, koju kontrolišu Rusi.

Izvor: Klix.ba/Tanjug

Požar u nuklearnoj elektrani: Evropa u opasnosti? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Zelenski kaže i da su trenutni nivoi radijacije u granicama normale, ali dokle god Rusi kontrolišu taj deo, postoji opasnost od eskalacije.

"Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Međutim, sve dok ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", upozorava on.

On je još jednom naglasio da Rusija mora da snosi odgovornost za ovo, kao i za agresiju koju vrši na Ukrajinu.

"Čekamo da svet reaguje, čekamo da reaguje IAEA. Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporožjem može da garantuje povratak u normalnost i potpunu bezbednost", zaključuje Zelenski.

Pre toga je načelnik Nikopoljskog RVA Jevgenij Jevtušenko izjavio da SI u Zaporožju radi normalno, a da su Rusi verovatno spalili veliki broj automobilskih guma u ​​rashladnom tornju.

"Prema nezvaničnim informacijama dobijenim od izvora na suprotnoj strani, Rusi su spalili velike količine automobilskih guma u ​​rashladnom tornju na obali nekadašnjeg rezervoara", rekao je on.

Oglasila se IAEA

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je večeras da su njeni stručnjaci primetili gust, tamni dim koji se širio iz severnog dela nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije, nakon današnjih višestrukih eksplozija.

"Tim je obavešten od (nuklearne elektrane) o navodnom napadu dronom danas na jedan od rashladnih tornjeva na tom mestu. Nema izveštaja o uticaju na nuklearnu sigurnost", napisali su iz IAEA na platformi X (Tviter).

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: