Svet 18

11.08.2024.

20:13

Upali su u Rusiju: Vojska zauzela 30 kilometara?

Ukrajinske trupe napredovale su do 30 kilometara unutar Rusije, što ga čini najdubljim i najznačajnijim upadom otkako je Moskva započela napad na Ukrajinu u februaru 2022.

Izvor: Klix.ba

Upali su u Rusiju: Vojska zauzela 30 kilometara?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se njegove snage sukobile sa ukrajinskim trupama u blizini sela Tolpino i Obsi Kolodez, pošto je ofanziva u regionu Kursk ušla u šesti dan.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev da „zastrašuje mirno stanovništvo Rusije“.

Predsednik Vladimir Zelenski je preko noći prvi put direktno priznao napad, rekavši da Ukrajina gura rat na "teritoriju agresora".

"Ukrajina dokazuje da zaista može da povrati pravdu i obezbedi neophodan pritisak na agresora", rekao je Zelenski.

On je potom zahvalio ukrajinskim vojnicima i rekao da je o operaciji u Rusiji razgovarao sa najvišim vojnim komandantom zemlje - generalom Aleksandrom Sirskim.

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji AFP da je hiljade vojnika bilo uključeno u operaciju, daleko više od malog upada koji su prvobitno prijavili ruski graničari.

Dok su diverzantske grupe koje podržavaju Ukrajina pokretale povremene prekogranične upade, ofanziva Kursk označava najveći koordinisani napad na rusku teritoriju od strane konvencionalnih snaga Kijeva.

"U ofanzivi smo. Cilj je da se neprijateljske pozicije zategnu, nanesu maksimalni gubici i destabilizuje situacija u Rusiji jer nisu u stanju da zaštite sopstvenu granicu", rekao je zvaničnik.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da su njegove snage „sprečile pokušaje mobilnih neprijateljskih grupa oklopnim vozilima da prodru duboko u rusku teritoriju“.

Ali kao očigledno priznanje da su kijevske snage sada napredovale duboko u pogranični region Kurska, Ministarstvo odbrane je izvestilo o razmeštanju ukrajinskih trupa u blizini sela Tolpino i Obsi Kolodez – koja su udaljena oko 25 km i 30 km od granice između Rusije i Ukrajine.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: