Svet 1

10.08.2024.

16:17

Ubica ruskog opozicionara pomilovan; Sada je na prvim linijama fronta

Muškarac osuđen za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova pušten je iz zatvora nakon što je potpisao ugovor o pridruživanju vojnoj operaciji u Ukrajini, javile su državne novinske agencije TASS i RIA Novosti.

Izvor: Index.hr

Ubica ruskog opozicionara pomilovan; Sada je na prvim linijama fronta
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Podeli:

Njemcov, kritičar predsednika Vladimira Putina i bivši potpredsednik vlade u vreme predsednika Borisa Jeljcina, ubijen je 2015. dok je hodao mostom u blizini Kremlja u srcu ruske prestonice.

Ruski sud je 2017. godine osudio petoricu muškaraca na zatvorske kazne u rasponu od 11 do 20 godina zbog njegovog ubistva.

Među njima je bio i Tamerlan Eskerkhanov, koji je kao saučesnik osuđen na 14 godina zatvora.

"Eskerkhanov je potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane u martu 2024. godine, pomilovan je i potom pušten iz kaznene kolonije,", rekao je TASS, pozivajući se na izvor iz agencija za sprovođenje zakona. "Otišao je u jednu od jurišnih jedinica i sada izvršava borbene zadatke u zoni specijalnih vojnih operacija", dodao je on.

On je dodao da su ostali osuđenici zatvoreni za ubistvo Njemcova i dalje u zatvoru jer su odbili da potpišu ugovore sa vojskom.

Ilja Jašin, bivši Njemcovljev portparol koji je prošle nedelje oslobođen u visokoj razmeni zatvorenika između Rusije, Belorusije, Sjedinjenih Država i nekoliko evropskih zemalja, nazvao je oslobađanje Eskerkanova "izrugivanjem sećanju na mog mrtvog prijatelja".

Desetine hiljada ruskih zatvorenika dobrovoljno se pridružilo ruskoj vojsci koja se bori u Ukrajini, iskoristivši ponudu amnestije za one koji prežive vreme na frontu.

Regrutaciju zatvorenika je prvobitno započela plaćenička grupa Vagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u avgustu 2023. godine nakon neuspele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Rusko Ministarstvo odbrane je od tada usvojilo taktiku, formirajući svoje jedinice Oluja-Z delom od zatvorenika dobrovoljaca regrutovanih direktno iz zatvora.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: