Svet 0

09.08.2024.

21:18

Cela država u "crvenom": Preti im "mega zemljotres"

Japan je u četvrtak pogodio zemljotres magnitude 7,1, a Agencija za upravljanje požarima i katastrofama izvestila je da je osam osoba povređeno od pada predmeta.

Izvor: Klix.ba

Cela država u "crvenom": Preti im "mega zemljotres"
Profimedia

Podeli:

Južni Japan i dalje je u pripravnosti nakon zemljotresa magnitude 7,1 koji se dogodio u četvrtak. Stručnjaci upozoravaju na još jače udare od osam do devet magnitude, a prvi put od uvođenja novog sistema upozoravanja 2011. godine govore o "mega zemljotresu".

Uz obalu Tihog okeana upozoravaju i na mogući cunami. Premijer Fumio Kishida otkazao je posetu centralnoj Aziji zbog upozorenja.

"Kao premijer s najvećom odgovornošću za upravljanje krizama, odlučio sam ostati u Japanu najmanje sedam dana", rekao je Kishida. On je tokom vikenda trebao napustiti zemlju na diplomatsko putovanje u Kazahstan. Na samitu u Astani trebao se sastati s čelnicima centralne Azije, a zatim u ponedeljak u Ulaanbaataru s mongolskim predsednikom.

"Mogućnost novog jakog zemljotresa veća je nego inače, ali to ne znači da će se zemljotres sa sigurnošću dogoditi", objavila je japanska meteorološka agencija.

JMA je prvi put upozorio na veliki rizik od zemljotresa nakon što je zemljotres u blizini sjeveroistočne obale u martu 2011. izazvao smrtonosni cunami i nuklearnu katastrofu, ubivši oko 18.500 ljudi.

Prema agenciji, zemljotres bi trebao da se dogodi iz Nankai brazde. Ovaj 800 kilometara dug podmorski kanal vodi od grada Shizuoka, zapadno od Tokija, do južnog vrha ostrva Kyushu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: