Svet 7

09.08.2024.

22:56

Rusiji preti totalna katastrofa: Stižu do nuklearke, a onda uništenje

Rusija je u potpunom šoku posle neočekivanog i iznenađujućeg prodora ukrajinske vojske na rusku teritoriju, u Kursku oblast, a u Kijevu ne mogu da sakriju preteranu, ali razumljivu euforiju – "neka vide kako je sada".

Izvor: Jutarnji.hr

Rusiji preti totalna katastrofa: Stižu do nuklearke, a onda uništenje
Profimedia

Podeli:

Sada su Rusi prvi put na svojoj teritoriji osetili strahote rata koji u Ukrajini traje već dve i po godine. Vladimir Putin je odmah pozvao generale u svoj dobro čuvani bunker, a prorežimske medije, posle prvobitnog neslaganja koji je trajao skoro tri dana – jer su mnogi pokušavali da to prikriju ili umanje njen značaj – sada, kao nezavisni ruski portal Meduza navodi, pozivajući se na "svoje izvore" iz prokremljskih medija, od Putinove predsedničke administracije "stroga uputstva" kako da izveštava o ovom događaju koji je zadesio Moskvu kao grom iz vedra neba, naime, ideja je da se ne stvara panika i pogotovo ne da bi se stvorio utisak da se rat "prelio na rusku teritoriju".

Ukrajinci su za samo tri dana prodrli čak 35 kilometara na rusku teritoriju, pa ukrajinski mediji to porede sa napredovanjem ruske vojske. Ukrajinska Pravda navodi da su za sedam meseci stalnih napada na Avdijevku Rusi uspeli da se probiju samo 20 kilometara. Naime, osnovni stav ruskih medija je da „nije ništa strašno” i da Putin „nikog neće ostaviti na cedilu i nevolji”. Posebno se ističe da državni vrh i Putin drže sve pod kontrolom i da niko neće biti zaostao. Ruski mediji izveštavaju na dva nivoa: prvi je da pokažu „bezdušnost” ukrajinske vojske, koja je "pogodila slabe i stare", da su njihove mete gotovo isključivo civili, a drugi je da pokažu "jedinstvo i solidarnosti stanovništva, vojske i vlasti" i da se "evakuacija sprovodi po planu", iako je evidentno da je na terenu haos.

Moskovski Komersant je objavio da je evakuisano više od tri hiljade ljudi, a neki blogeri su naveli da su mnogi putevi zakrčeni i blokirani ljudima i automobilima koji beže, što je otežavalo dolazak ruskih snaga. Pored toga, mediji izveštavaju o redovima davalaca krvi, donošenju neophodne humanitarne pomoći za prognane i „jurnjavi na vojne kancelarije“, koja ima za cilj da podstakne „patriotski poziv“ kako bi se izbeglo ono što je neophodno, što prorežimski blogeri već mnogo pričaju: novi talas mobilizacije. Uz to, ističe Meduza, savetuje im se da ne govore da je otvoren "novi front”.

Ali ruski mediji uopšte ne pominju da ukrajinske snage napreduju ka gradu Kurčatovu, gde se nalazi nuklearna centrala. To je "zabranjena tema“ da se u ruskoj javnosti ne bi stekao osećaj straha od „nuklearne opasnosti“, odnosno da bi možda dobar deo zapadnog dela Rusije mogao da ostane bez struje. Doduše, čak i ukrajinski mediji navode da je teško očekivati da bi ukrajinske snage uspele da se probiju do nuklearke, pošto su trenutno udaljene više od 50 kilometara od nje. Nadalje, medijima se preporučuje da ne prave nikakve „veze“ sa Kurskom bitkom iz Drugog svetskog rata, a posebno ne sa tragedijom podmornice Kursk, odmah s početka avgusta 2000. godine, ubrzo nakon što je Putin prvi put izabran za predsednika. .

Međutim, pojedini prorežimski mediji i dalje traže odgovornost obaveštajne zajednice koja nije ni upozorila ni znala za napad i da se vidi ko je odgovoran za takav propust. Istovremeno traže „drastičan odgovor“ na provokaciju, a upravo je to termin kojim je Putin „krstio“ ovaj ukrajinski atak. Mnogi analitičari veruju da će Putin verovatno tražiti osvetnički odgovor. Ukrajinci opet previše euforični, posle meseci prilično depresivnih „vesti sa fronta“, pa blogeri Rusima iz Kurska poručuju da će morati da nauče himnu Ukrajine i da bi mogao da se održi referendum o aneksiji, ismevajući slične referendume koje je Putin sprovodio na okupiranim ukrajinskim teritorijama i na osnovu kojih je anektirao velike delove Ukrajine.

Analitičari Američkog instituta za proučavanje rata (ISV) smatraju da će Kremlj svakako pokušati da vrati teritoriju koju su ukrajinske snage okupirale u Kurskoj oblasti, a posebno da zaustavi prodor dublje u Rusiju jer je, kako navode, ovo "bio bi ozbiljan strateški udarac dugoročnim naporima ruskog predsednika Vladimira Putina da ojača stabilnost, bezbednost i geopolitički preporod", što on i dalje obećava. Kako navodi ISV, a prenosi Ukrajinska pravda, ruska komanda bi mogla da baci regrute, graničare Federalne službe bezbednosti (FSB), Rusku gardu i druge neregularne snage, poput ostataka Vagnerove plaćeničke vojske, koje su već raspoređene na granici, ovom „zadatku” u cilju suzbijanja ukrajinskih trupa.

Druga opcija je korišćenje snaga Grupe Sever, koje su raspoređene duž rusko-ukrajinske granice. Prema dostupnim podacima, čini ga oko 35 hiljada vojnika u pograničnim oblastima Kurske, Brjanske i Belgorodske oblasti. ISV veruje da vojni vrh planira da udvostruči tu regionalnu grupaciju, navode ukrajinski mediji. Treća opcija je slanje regularnih snaga iz drugih delova Rusije za suzbijanje Ukrajinaca.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: