Svet 1

09.08.2024.

15:39

Biće novih nereda: Spremno još 1.000 policajaca

Britanske vlasti su potvrdile danas da su mobilisale dodatnih 1.000 policajaca u slučaju izbijanja novih rasističkih nereda narednog vikenda, a vlada je saopštila da razmatra strožiju regulativu za objave na društvenim mrežama nakon višednevnih nemira.

Izvor: Tanjug

Biće novih nereda: Spremno još 1.000 policajaca
Profimedia

Podeli:

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da su veći broj policajaca i brza rekcija pravosuđa odvratili izgrednike koje je nazvao "ekstremno desničarskim huliganima" i potvrdio je da vlasti nastavljaju da budu u visokom stanju pripravnosti zbog mogućih daljih problema, prenosi Rojters.

Rasistički napadi i nemiri većinom su usmereni protiv muslimana i izbeglica, izgrednici su napadali hotele u kojima borave tražioci azila i lomili su na njima vrata, a džamije su gađane kamenjem jer se po internetu širila lažna informacija da je napadač koji 29. jula u Sautportu na severozapadu Engleske usmrtio tri devojčice musliman koji je tražio azil.

Prema rečima britanskog premijera oni koji su učestvovali u neredima mogli bi brzo da se nađu pred sudom iako je već izrečen "značajan broj kazni".

"To je veoma važan deo poruke svima koji razmišljaju o uključivanju u dalji haos", poručio je premijer Starmer.

Više od 480 ljudi je do sada uhapšeno zbog učešća u napadima na muslimanske, imigracione i druge objekte, kao i na policiju i prolaznike, a među gotovo 150 optuženih našao se i jedan 13-godišnjak.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: