Svet 22

09.08.2024.

15:26

Kolone vojnih vozila na putu ka Kursku; "Krenuli su da zauzmu nuklearku" VIDEO/MAPA

Moskva premešta dodatne snage u oblast Kursa kako bi se suprotstavile ukrajinskim vojnicima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Index.hr

Kolone vojnih vozila na putu ka Kursku; "Krenuli su da zauzmu nuklearku" VIDEO/MAPA
Profimedia

Podeli:

Podsetimo, ukrajinske snage su u utorak izvršile napad na Kursku oblast. Ovo je najdublji ukrajinski upad na rusku teritoriju.

Kolone sa višecevnim raketnim sistemima "Grad", artiljerijom i tenkovima krenule su ka području gde je Ukrajina izvršila prekogranični upad. Rusija je još u sredu proglasila vanredno stanje u Kurskoj oblasti.

Borbe se trenutno vode nekoliko desetina kilometara od Kurčatova, grada na jugu Rusije u kojem se nalazi nuklearna elektrana Kursk, potvrdio je gradonačelnik Igor Korpunkov u objavi na Telegramu.

Korpunkov je naglasio da sve službe i objekti, a posebno gradska uprava, rade uobičajeno. On je pozvao meštane da ne paniče.

"Ja sam u gradu, u svojoj kancelariji i imam situaciju pod kontrolom", rekao je on.

Neki ruski vojni blogeri, uključujući ruskog ratnog dopisnika Aleksandra Sladkova, spekulišu da ukrajinske snage planiraju da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom Kurčatov. Ukrajina nije komentarisala događaje u Kurskoj oblasti.

Eksperti Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih snaga do 10 kilometara duboko u rejon Kursk.


 

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: